İftarlıklar, sahurluklar, Ramazan fırsatçılığı, hayat pahalılığı...
ULAŞ SÜRMELİOĞLU
Oruç tutanın tutmayana, oruç tutmayanın da tutana saygı duyduğu bir Ramazan ay geçirmek dileğiyle.
Bu yıl 11 Mart’ta başlaacak ve Nisan’ın 9’unda bitecek olan Ramazan Ayında oruç, 14 saat sürecek. Havalarında sıcak olmasıyla 14 saat boyunca açlık ve susuzluk had safhada hissedilecek gibi. Yaz aylarında vücut, normale göre daha fazla su ihtiyacı duymaktadır. Vücudun kaybettiği su da bir hayli fazladır. Bu sebeple, sahurda ve iftarda yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterilmelidir. Sadece su içmekle de kalmayıp, su bakımından yoğun yiyecekler tüketmek de gün içinde vücudun su ihtiyacını karşılamaya yetebilmektedir. Az su tüketimi, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik gibi yan etkileri beraberinde getirmektedir.
SAHURDA ÇOK FAZLA KARBONHİDRAT TÜKETMEYİN
Gün içinde çok acıkmamak için yapılan en büyük yanlış, sahurda aşırı karbonhidrat tüketmektedir. Vücuttaki şekerin artmasına yol açan bu durum, anlık enerji vermekte daha sonrasında ise halsizliği beraberinde getirmektedir. Şeker yoğunluğu bulunan karbonhidrat ürünlerini, iftarın sonuna doğru tüketmek uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Beslenme düzeni bozulacağı için, metabolizma da yavaşlayacaktır. Bu nedenle ne yendiğine dikkat etmek gerekmektedir. Protein ve yağ ağırlıklı beslenme, metabolizmanızı düzende tutmaya yardımcı olabilmektedir. Her ne kadar yardımcı olursa olsun, 14 saat süren bir açlık durumu var.
RAMAZANIN ÖĞRETİSİ: NEFİS TERBİYESİ
Ramazan ayının bizlere öğretmeyi hedeflediği durum, nefis terbiyesidir. Azla yetinebilme özelliğidir. Akşam yemeklerini bir ya da iki çeşit yemekle geçiren insanlar, 14 saat süren bir açlığın üstüne ödül olsun diye, dört beş çeşit yemeklerle donatıyorlar sofraları genelde. Fizyolojik olarak imkansız sayılabilecek bir durum. 17 saat boyunca besin girmemiş bir mide daralmaya ve sertleşmeye başlar. Birden mideyi doldurmaya çalışmak, çeperin daralmasına müdahale etmektir. Mide daraldığından dolayı, bir tabak yemekle bile doyabilmek mümkündür. Hele ki iftar masalarının olmazsa olmazı pilav, midede su ile birleşince şişmekte ve sizi rahatsız etmektedir. Basit ve kalitesiz karbonhidratlar yerine, lif oranı yüksek karbonhidratlar tercih edilirse, iftardan sonra, sofradan daha rahat kalkmak mümkündür. Özellikle iftar ve sahurda aşırı tuzlu yemeklerden kaçınılması gerekir. Tuz vücuttaki suyu emmektedir. Bu da susamanıza yol açmaktadır.
Yorumlar
Trend Haberler

Mert Özer Kimdir? O Ses Türkiye 2025 Şampiyonu Genç Yetenek Hayatıyla İlgi Odağı Oldu

Ünlü Rehinci Les Gold Öldü mü? Oğlundan Açıklama Geldi!

Sayısal Loto Ne Zaman Çekilecek? 12 Mayıs 2025 Pazartesi Sayısal Loto Çekilişi Saat Kaçta?

12 Mayıs 2025 Sayısal Loto Sonuçları Açıklandı! İşte Kazanan Numaralar...

12 Mayıs 2025 On Numara Sonuçları Açıklandı! İşte Kazanan Numaralar...

O Ses Türkiye 2025'i Kim Kazandı? Şampiyon Olana Ne Ödül Verilecek?