Balıkesir şehir merkezinin tarihi karakterini, mirasını oluşturan birkaç özellikli bina da beton binaların arasında kaybolup gitti. Şehrin değerli noktaları rant vandalizmine kurban edildi. Balıkesirlilerin şimdi ah vahlar arasında andığı, Anafartalar caddesindeki Şehir Sineması yıllar önce yıkılıp tarihe karıştı.
Şehir Sineması'nın yerine yapılan eski Özel İdare İşhanı da yıkıldı. Şimdi yerinde bir "rezidans" var.



RÜYA SİNEMASI 'RÜYA' OLDU!
Bir zamanların "SSK Pasajı" artık yok, Rüya Sineması?... O da Rüya oldu... SSK Pasajı hiç de fena bir kent yaşam alanı değildi. Şimdiki gibi bir kısmına orta halli, dar gelirli Balıkesir halkının giremediği bir yer değil, her sosyal kesimden insanların alışverişini yapabildiği, resmi işlerini görebildiği, sinemasına gidebildiği, beton binaların elde kalmış bir-iki tarihi binayı, az da olsa yeşili baskılamadığı bir kent alanıydı.
Şimdi ise orası, Balıkesir'in tarihi Saat Kulesi, Balikesirlilerin ifadesiyle "Koca Saati" ve adres tariflerinde nirengi noktası olan Şadırvanı gölgede bırakıp dokuyu bozan binalarla doldu.



BALİKESİR GARI MI!?
Balıkesir'in tarihinde önemli değeri olan Istasyon binası da aynı 'yaratıcı' zihniyetin kurbanı. Zaten şehir merkezinin topu topu 3-4 tarihi yapısından biri olan 'Balıkesir Garı'... O da TOKi binaları ile kuşatılmış durumda.
Büyük bir olasılıkla yakında başka şehirlerde de olduğu gibi demiryolu hattı yer altına alınacak ve bu tarihi bina, artık yolcularını karşılayıp uğurlayamayacak!
Sonra ne mi olacak?



YA KERVANSARAY OTEL?
Cumhuriyetin önemli yeni mimari tarzı örneklerinden biri olan Kervansaray Otel'e ne oldu? Yıkıldı!
Yerine ne yapıldı?..
Neden yıkıldı? Tek cümle ile; iktidarın yereldeki siyasi rekabetine, güç gösterisine kurban edildi.