KONKORDATO SÜRECİNDEKİ KAYSÜT’TE ÜRETİM 40 TONDAN 300 TONA ÇIKTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’de 50 yıldan fazla bir süredir süt ve süt ürünleri üretiminde faaliyet gösteren KAY-SÜT konkordato sürecinde de üretimine devam ediyor. Gelinen süreçte şirketin mali yapısında önemli gelişmeler yaşanırken konkordato ilan edildiğinde günlük 40 ton süt üretimi kademeli olarak günlük 300 tona çıktı.

 

KAY-SÜT firmasının sahibi Kemal Ayhan konkordato süreci hakkında POLİTİKA’ya açıklamalarda bulundu. Şirketin her geçen gün toparlandığını ifade eden Kemal Ayhan en kısa zamanda konkordato sürecinin tamamlanarak üretime devam edeceklerini kaydetti. Kemal Ayhan gelinen süreçte süt üreticilerinin de firmaya olan güveninin devam ettiğini belirterek YÖRSAN’daki gibi bir olumsuzluklarının bulunmadığını dile getirdi. KAY-SÜT sahibi Kemal Ayhan süt topladıkları müstahsilleri de korumak adına firma olarak 2,85 TL olarak açıklanan sütü 3 TL’den alacaklarını da kaydetti.

 

“KONKORDATO SÜRECİNDE 40 TONLUK ÜRETİMİ GÜNLÜK 300 TONA ÇIKARDIK”

KAY-SÜT Firması sahibi Kemal Ayhan konkordato sürecinde olmalarına karşın Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarında yer almaya devam ettiklerini söyledi. Ayhan şunları kaydetti:

“Ülkedeki genel sıkıntıdan olayı bir konkordato süreci yaşandı. KAY SÜT Balıkesir’in ve ülkenin en önemli firmalarından birisidir. Daha önce Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında ilk 500’deyken şu anda 680’inci sırada yerini alıyor. KAY SÜT konkordato sürecini yaşamasına rağmen hala en büyük sanayi kuruluşlarındaki yerini korumaya devam ediyor.  Konkordato süreçleri firmalar için çok kolay geçmiyor. Ama KAY SÜT bu süreci iyi geçirdi. Konkordato ilan edildiğinde günlük 20 ton işlenen süt, konkordato ilanından sonra kademeli olarak günlük 300 ton süt üretimine çıktı. Bu da gerek Balıkesir’de gerekse de ülke genelinde şirkete olan güvenin devam ettiğini gösteriyor.”

 

“EN KSA ZAMANDA KONKORDATOYU BİTİRECEĞİZ”

KAY-SÜT’te konkordato sürecinin pandemiden dolayı uzadığına dikkat çeken Kemal Ayan en kısa sürede konkordatonun sona ereceğini ifade etti. Ayhan şunları söyledi:

“Şirketimizin konkordato süreci şu zamana kadar aslında bitecekti. Ama pandemiden dolayı mahkemelerin uzaması, toplantıların yapılamamasından dolayı uzadı. Yoksa hepsi yasal süreçler iyi gidiyor. Şimdi bankalarla görüşmeler başladı. Hatta bazı bankalarla protokoller yapılarak anlaşmaya varıldı. Yani borçları zamana yayarak, ödeme konusunda gerekli anlaşmalar yapıldı. Önümüzde adi alacaklı dediğimiz rehinsiz alacaklılarla toplantı var. Büyük ihtimalle bu süreçte geçilecek ve KAY SÜT firmamız bu konkordato sürecini atlatmış olacak. Yani firmamızda bir YÖRSAN örneği yaşanmayacak. Özellikle üreticilerin YÖRSAN’da yaşadıkları sıkıntı KAY SÜT’te yaşanmayacak. KAY SÜT olarak sütteki tekelleşmeye karşı da ortada engel olarak duruyor.  Çevremize baktığımızda büyük firmalar tekelleşmeye gidiyor. KAY SÜT burada küçük üreticiyle tekel arasında fiyat stepnesi görevini görüyor. Firmamıza sadece Balıkesir bölgesinden değil ülke genelinden ciddi bir süt akışı var. Bu insanların sütünü değerlendiriyoruz. İşletme olarak yatırıma ağırlık vererek modern makinalarla fabrikaya giren süt hiç el değmeden paketlenip kamyona yükleniyor. A 101 marketler zincirinin ana tedarikçisi KAY SÜT. A 101’e gidip raftan aldığınız birçok marka peynir, süt ve süt ürününün üretimi bizim firmamızda yapılıyor.”

 

“YENİ İŞ BAĞLANTILARINA DEVAM EDİYORUZ”

KAY-SÜT’ün ayakta kalması için yeni bağlantılar kurmaya devam ettiklerini de dile getiren Kemal Ayhan şunları ifade etti:

“Firmamız KAY SÜT ilerleyişini devam ettirerek yeni bağlantılar yapıyor. Umut ediyoruz ki bu konkordato süreci de düzelecek ve eski günlerdeki gibi üretime katkı sağlamaya kendimiz devam edeceğiz. Buradan çok sayıda insan ekmek yiyor. Sadece burada çalışan değil, küçük üreticilerden tutun buraya süt döken herkes buradan ekmek yiyor. Bunun yanında sanayi esnafı da buradan ekmek yiyor. Fabrikada bulunan araçlar ve makinaların gerekli bakım ve onarımları da Balıkesir’de yapıldığından birçok küçük esnaf da buradan geçimlerini sağlıyorlar. Firmamız konkordato ilan ettikten sonra ilk işimiz 5 bin ila 10 TL alacağı olan küçük esnafa ödeme yapmak oldu. Küçük esnafa; tamirci, ekmekçi, yemekçi gibi buraya ufak tefek mal vermiş herkesin borcunu kapattık. Yani insanlar buradan parasını aldı ve şimdi de sanayiye, başka yere gitse gözünü kapatarak işlerini yaptırır haldeyiz.”

 

“KAY-SÜT SADECE SÜT ALIP İŞLEYEN BİR MANDIRA DEĞİL”

KAY-SÜT bünyesinde süt ve süt ürünleri üretiminin haricinde çeşitli iş kollarının bulunduğunu da ifade eden Kemal Ayhan şunları söyledi:

“KAY SÜT’ün yapısının içinde sadece süt ve süt ürünleri üretimi yok. Bunun yanında yem fabrikası ve seracılık üretimi de var. Yem fabrikasında ciddi bir yem üretimi var. Yem üretimi haricinde de süt üretenlerin yem ihtiyaçları karşılanıyor. Piyasada küçük üretici için yüzde 70-80 yem, yüzde 20 civarında para veriliyor. Ama Kay SÜT firmamızda üreticiye yüzde 40-45 yem, kalanı nakit olarak veriliyor. KAY Süt’ün genel yapısı içinde bir de keçi çiftliği var. Türkiye’nin en büyük ve en modern bir keçi çiftliğinde üretim yapıyoruz. Jeotermal seramızda 4 tane kuyudan 85 derece termal suyumuzla topraksız tarım yapıyoruz.  KAY SÜT sadece süt alıp sütü işleyen bir mandıra değil. Burası canlı bir işletme. Birçok iş kolunda faaliyet göstermeye çalışan bir işletmeyiz. Ama ülkenin içinde bulunduğu genel ekonomik sıkıntılar burayı da vurmuş durumda.  Konkordato ilan edilince şirketin içi boşaltılacak denir ya işte burada öyle değil. Şirketin bütün mal varlığı şu anda duruyor. Şu anda şirketin; Kemal Ayan olarak benim kendi mal varlığım değil sadece şirketin aktifinde kayıtlı mal varlığı borcumuzun üzerindedir.”

Süt üreticisinin ucuz süt satmasını istemediğini de kaydeden Kemal Ayan 2,85 lira olarak açıklanan sütü 3 TL’den alacaklarını söyledi. Ayhan şunları ifade etti:

“KAY SÜT Balıkesir’in süt ve süt mamulleri üretiminde 50 yıldan fazladır emeği geçmiştir. Buna istinaden süt fiyatları bugün 2 lira 80 kuruş açıklanmasına rağmen KAY SÜT müstahsillerden sütü 3 TL’yi almayı taahhüt ediyoruz. Yapacağımız görüşmeler neticesinde alacağımız sütün fiyatını 3 liradan daha yüksek seviyeye de çıkarabiliriz. Müstahsilimiz bizim yıllardan beri emek verdiğimiz insanlarla saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde çalışacağız. KAY SÜT olarak Balıkesir’de üreticilerin ucuz süt satmasını istemiyorum. KAY SÜT olduğu müddetçe Balıkesir’de ucuz süt olmayacaktır.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
KONKORDATO SÜRECİNDEKİ KAYSÜT’TE ÜRETİM 40 TONDAN 300 TONA ÇIKTI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!