Emekli maaşını daha yüksek promosyon veren başka bir bankaya taşımak isteyen vatandaşların önündeki en büyük engel olan "banka blokesi"ne karşı yargı son noktayı koydu.

Yargıtay, kredi borcu bahanesiyle emekli maaş hesabına bloke konulmasını hukuka aykırı bularak, milyonlarca emekliyi sevindirecek emsal niteliğinde bir karara imza attı.


🚫 "Kredi Borcun Var, Maaşını Taşıyamazsın" Dönemi Kapandı

Ankara'da yaşayan bir emekli vatandaş, 2015 yılından bu yana maaş aldığı bankadan, daha yüksek promosyon veren özel bir bankaya geçmek istedi. Ancak mevcut bankası, vatandaşa kullandırdığı konut kredisini gerekçe göstererek maaş hesabına bloke koydu ve taşıma işlemini engelledi.

Emekli vatandaşın açtığı davada yargı süreci şu şekilde ilerledi:

  1. Yerel Mahkeme (Ankara 5. Tüketici Mahkemesi): Maaş üzerine önceden konulan blokenin geçersiz olduğunu, emeklinin maaşını taşımasının engellenemeyeceğine hükmetti.
  2. İstinaf (Ankara Bölge Adliye Mahkemesi): Bankanın itirazını reddederek, banka ile SGK arasındaki protokollerin emekliyi bağlamayacağını vurguladı.
  3. Yargıtay (11. Hukuk Dairesi): Son noktayı koyarak alt mahkemelerin kararını onadı ve bankanın blokesini kesin olarak kaldırdı.

🏛️ Kararın Gerekçesi: Maaş Haczedilemez!

Yargıtay ve alt mahkemelerin kararına dayanak oluşturan temel hukuki prensipler şunlar oldu:

  • Muvafakat Geçersizdir: Haczedilemeyen mal ve haklar (emekli maaşı gibi) üzerinde önceden yapılan "bloke konulabilir" anlaşmaları hukuken geçersiz sayıldı.
  • Protokol Emekliyi Bağlamaz: SGK ile banka arasındaki iç yazışmalar veya protokoller, vatandaşın anayasal mülkiyet ve seçme hakkını kısıtlayamaz.
  • Sözleşme Özgürlüğü: Kredi sözleşmelerinde "maaş başka bankaya aktarılamaz" şeklinde açık ve imzalı bir hüküm bulunmadığı sürece bankanın engelleme yetkisi yoktur.


💰 Emekliler İçin Promosyon Kapısı Ardına Kadar Açıldı

Bu karar, özellikle özel bankaların 15.000 TL ile 25.000 TL bandına çıkan promosyon yarışında, borcu olduğu için eski bankasına mahkûm kalan emeklilere "yeşil ışık" yaktı. Artık bankalar, ödenmeyen bir kredi taksiti veya icra takibi olmadığı sürece, sadece kredi borcu var diye maaş hesabına bloke koyamayacak.

Muhabir: Haber Merkezi