Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Türkiye ile daha önce imzalanan vize muafiyeti anlaşmasına onay verdi. Karar tüm Türk vatandaşlarını kapsamıyor; diplomatik ve hususi pasaport sahipleri belirlenen süreler dahilinde karşılıklı olarak vizeden muaf tutulacak.
Suudi Arabistan tarafındaki onayın 30 Eylül'de verildiği güncel haberlerde de doğrulandı.
Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki seyahatlerde diplomatik ve hususi pasaport sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı.
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, başkent Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ile diplomatik ve hususi pasaport hamillerinin karşılıklı olarak vize yükümlülüğünden muaf tutulmasını öngören anlaşmayı onayladı.
Böylece 6 Mayıs 2026'da Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye-Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi toplantısının ardından imzalanan anlaşmada Suudi Arabistan tarafındaki onay da geldi.
Kimler Suudi Arabistan'a Vizesiz Gidebilecek?
Düzenlemenin en önemli ayrıntısı kapsamı. Vize muafiyeti diplomatik ve hususi pasaport sahiplerini kapsıyor. Dolayısıyla karar, umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarına genel bir vize muafiyeti getirmiyor.
Anlaşma kapsamında belirtilen pasaport sahipleri, her 180 günlük dönem içerisinde 90 günü aşmamak şartıyla karşı tarafın ülkesine vizesiz seyahat edebilecek.
Muafiyet; diğer tarafın ülkesine giriş, transit geçiş, çıkış ve geçici kalışları kapsıyor.
Anlaşma 6 Mayıs'ta İmzalanmıştı
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma 6 Mayıs 2026'da Ankara'da imzalanmıştı. Türkiye tarafında anlaşmanın onaylanmasına ilişkin süreç daha önce tamamlanırken, bu kez Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu'ndan onay geldi.
Yeni düzenlemede en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise vize muafiyetinin bütün pasaport türleri için geçerli olmaması. Karar diplomatik ve hususi pasaport sahipleriyle sınırlı.




