Son Dakika: Banda Denizi’nde 331 KM Derinlikte Deprem!
Güneydoğu Asya'nın sismik açıdan en hareketli deniz koridoru olan Banda Denizi, yer kabuğunun yüzlerce kilometre altında yaşanan yüksek enerjili bir kırılmaya sahne oldu. Endonezya'nın doğu adalarını çevreleyen bu karmaşık tektonik zonun derinliklerinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki sarsıntı, uluslararası sismoloji merkezleri tarafından anlık olarak kaydedildi.
22 Haziran 2026 Pazartesi günü UTC saatiyle 15:38:07’de gerçekleşen deprem, bölgede kurulu küresel sismik izleme ağları tarafından saniyeler içinde analiz edildi. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) sarsıntının büyüklüğünü 4.4 (Mw) olarak onaylarken; sismik kırılmanın okyanus tabanının tam 331 kilometre altında, "derin odaklı" (deep-focus) kategoride gerçekleştiğini duyurdu.
Ambon ve Dili Yakınlarında Derin Kırılma
Depremin merkez üssü koordinatları, Banda Denizi'nin güneydoğu kesimlerinde, okyanusal kabuk bloklarının çok altında saptandı. Sarsıntı, Endonezya'nın önemli merkezlerinden 355 bin nüfuslu Ambon kentinin 164 kilometre güney-güneydoğusuna, Timor Leste'nin başkenti 150 bin nüfuslu Dili şehrinin ise 484 kilometre kuzey-kuzeydoğusuna denk gelen bölgede gerçekleşti.
Depremin 4.4 büyüklüğündeki enerjisi, 331 kilometre gibi derin bir odak noktasında yaşandığı için yeryüzünde hissedilmedi. Şok dalgaları yerin katmanları arasında sönümlendiğinden, Ambon veya çevresindeki adalarda herhangi bir hareketlilik algılanmadı. Bölgedeki günlük yaşam ve denizcilik faaliyetleri kesintisiz devam ederken, herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.
Küresel sismoloji merkezlerinin yaptığı değerlendirmelere göre; böylesine derin bir kırılmanın okyanus tabanında dikey bir yer değiştirmeye (tsunami tetikleyicisi) neden olması fiziksel olarak mümkün değildir. Dolayısıyla Banda Denizi, Endonezya ve Timor Leste kıyıları için herhangi bir tsunami uyarısı ya da dev dalga alarmı verilmedi.
📊 Depremin Teknik Parametreleri
| Parametre | Detaylı Veri |
| Büyüklük | 4.4 (Mw) |
| Bölge / Merkez Üssü | Banda Denizi (Banda Sea) |
| Tarih ve Saat | 22-06-2026 / 15:38:07 (UTC) |
| Derinlik | 331 km (Derin Odaklı Kırılma) |
| Koordinatlar | -5.160° G ; 128.300° D |
