Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, aralık ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Enflasyonla mücadelede kararlı ve koordineli adımların etkisinin giderek daha net görüldüğünü belirten Yılmaz, dezenflasyon sürecinin güçlendiğine dikkat çekti. Yılmaz, orta vadede fiyat istikrarının kalıcı şekilde sağlanmasının temel hedef olduğunu vurguladı.
Yıllık Enflasyon Yüzde 30,89’a Geriledi
Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tüketici enflasyonunun aralık ayında yüzde 0,89 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Aylık enflasyondaki belirgin yavaşlama sayesinde yıllık enflasyonun yüzde 30,89 seviyesine gerilediğini ifade eden Yılmaz, bu düşüşün programın etkinliğini ortaya koyduğunu belirtti.
Yılmaz, don ve kuraklık gibi olumsuz hava koşullarının tarımsal üretimi geçici olarak etkilediğini, bunun da gıda fiyatları üzerinde sınırlı bir baskı oluşturduğunu kaydetti. Buna rağmen talepte dengelenme ve fiyatlama davranışlarındaki normalleşmenin enflasyondaki düşüşü desteklediğini söyledi.
Temel Mal ve Hizmet Enflasyonunda Yavaşlama Sürüyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2025 yılı sonu itibarıyla temel mal enflasyonunun yıllık yüzde 17,7’ye gerilediğini açıkladı. Bu oranın tüketici enflasyonunun 13,2 puan altında gerçekleştiğini belirten Yılmaz, hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın da kademeli olarak devam ederek yıllık yüzde 44 seviyesine indiğini bildirdi.
Önümüzdeki dönemde özellikle eğitim ve kira gibi geriye dönük fiyatlama eğiliminin güçlü olduğu kalemlerde fiyat artış hızının belirgin şekilde düşmesinin beklendiği ifade edildi.
2026 ve 2027 İçin Enflasyon Hedefleri Açıklandı
Yılmaz, enflasyonla mücadelede para, maliye ve gelirler politikalarının bütüncül bir yaklaşımla sürdürüleceğini vurguladı. Mali disiplinin korunacağını belirten Yılmaz, deprem harcamalarındaki azalmayla oluşan mali alanın dezenflasyon sürecine destek verecek şekilde kullanılacağını söyledi.
Açıklamada, sosyal konut, gıda, lojistik ve yenilenebilir enerji alanlarında hayata geçirilecek arz yönlü politikalarla enflasyonla mücadelenin güçlendirileceği belirtildi. Yılmaz, 2026 yılında enflasyonun yüzde 20’li seviyelerin altına indirilmesinin, 2027 yılından itibaren ise yeniden tek haneli rakamlara gerilemesinin hedeflendiğini kaydetti.




