Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ile YENİ Parti grubu arasında siyasi gerilim gündem dışı konuşmalara da yansıdı. 2,5 yıl boyunca CHP sıralarında birlikte siyaset yapan belediye başkanları, YENİ Parti’ye geçmelerinin ardından Büyükşehir yönetimine yönelik eleştirilerini bu kez meclis kürsüsünden sert ifadelerle dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın “particilik yapmayacağız, herkesi kucaklayacağız” mesajlarına YENİ Parti grubundan tepki geldi.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ile YENİ Parti arasındaki siyasi ayrışma, gündem dışı konuşmalarda açık biçimde ortaya çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, mecliste yaptığı konuşmada Balıkesir’in farklı siyasi görüşlerin bir arada yaşayabildiği bir kent olması gerektiğini belirterek, “Herkesi kapsamak lazım, ayrıştırmamak lazım” dedi.

Akın, belediyecilik anlayışını hizmet üzerinden tanımlarken, “Hangi parti diye bakmıyoruz. Kime oy vermiş diye bakmıyoruz. Size nasıl yardımcı olabilirim diye sorduk hep” ifadelerini kullandı.


“20 ilçemizin hiçbirini geride bırakmayacağız”

Balıkesir’in Kuvayı Milliye ruhuna ve İstiklal Madalyası’na vurgu yapan Akın, siyasi farklılıkların hizmetin önüne geçmemesi gerektiğini söyledi.

Akın, “Farklı düşünmek normal, eleştirmek normal, itiraz etmek normal. Balıkesir için doğru fikir nereden gelirse gelsin o fikir benim fikrimdir” dedi.

Meclisin yalnızca kararların oylandığı bir yer olmadığını belirten Akın, “Balıkesir için bir fikriniz varsa gündeme getirin, tartışalım. Balıkesir’e faydası varsa oturur konuşuruz, doğru olanı hayata geçiririz” diye konuştu.

Akın ayrıca 20 ilçenin tamamına hizmet götürme vurgusu yaparak, “20 ilçemizin hiçbirini geride bırakmayacağız” dedi.

Büyükşehir Belediyesinin zor bir tablo devraldığını da ifade eden Akın, özellikle yollar ve BASKİ konusunda sorunların bulunduğunu kabul ederek, “Suçlamak yerine yapmak derdindeyiz. BASKİ için de aynı şey geçerli. En çok sorun orada var, her gün daha iyiye gidiyoruz” açıklamasında bulundu.


Akın: “Burası bizim evimiz, partimiz CHP”

Konuşmasının CHP’nin kuruluş yıldönümüne ilişkin bölümünde CHP ile bağını da vurgulayan Akın, “Ben bir Kuvayı Milliyecinin torunuyum. Aynı zamanda köklerini Kuvayı Milliye’den ve Müdafaa-i Hukuk’tan alan CHP’nin de evladıyım” dedi.

CHP’nin 103. kuruluş yıldönümünü kutlayan Akın, “Partimize ve demokrasi mücadelemize emek veren herkesi şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Burhaniye Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Kemal Deveciler ise Akın’ın “ev” benzetmesine karşılık verdi.

Deveciler, “Ben doğduğumdan beri CHP’liyim. Mutlak butlana karşıyız. CHP mahkemeyle teslim edilemez” dedi.

Akın ise Deveciler’in ardından, “Burası bizim evimiz, partimiz CHP. Evde sıkıntı oldu diye ev dağıtılır mı? Birlik olmak lazım” ifadelerini kullandı.


Melih Bağcı: “Her zaman sükût ikrardan gelmez”

YENİ Parti’ye geçen Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı da Ahmet Akın’ın konuşmasına tepki gösteren isimlerden biri oldu.

Bağcı, geçmiş dönemde bazı konuları parti içinde dahi konuşmadıklarını belirterek, “Balıkesir’i meşgul etmeyelim diye sustuğumuz zamanlar oldu. Her zaman sükût ikrardan gelmez” dedi.

Bağcı, CHP’de yaklaşık 20 yıl örgütlü mücadele içerisinde olduğunu belirterek, CHP’nin kurumsal kimliği ve tarihsel yapısına vurgu yaptı.

“Burada CHP’nin kurumsal kimliğine ve tarihsel yapısına kimsenin ayar vermeye hakkı yok” diyen Bağcı, mutlak butlan sürecini de “antidemokratik süreç” olarak nitelendirdi.

Bağcı, bu süreçte direnenlere destek verdiğini belirterek, yaşanan gelişmelerin siyasi açıdan tartışılması gerektiğini söyledi.


Dursun Mirza: “Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar”

Gerilimin en sert yaşandığı konuşmalardan biri ise Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’dan geldi.

Ahmet Akın’ın “evi terk etmek” sözlerinin ardından kürsüye çıkan Mirza, Büyükşehir Meclisi’nin Balıkesir’in meclisi olduğunu belirterek, CHP’de yaşanan gelişmelere ilişkin sert değerlendirmelerde bulundu.

Mirza, CHP’nin son dönemde yaşadığı süreci “siyaset mühendisliği” olarak nitelendirdi.

“Öylesine bir noktaya geldik ki yaşananlar hukuk, adalet, demokrasi açısından yüz karasıdır” diyen Mirza, CHP’nin bölündüğünü, belediyelerin ve belediye başkanlarının çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldığını savundu.

“Biz uysal koyun değiliz, aklımız fikrimiz var. CHP’nin ilkelerini, tüzüğünü biliyoruz” ifadelerini kullanan Mirza, CHP’nin Atatürk ilke ve devrimlerinden ayrılmadığını söyledi.

Mirza, “Biz CHP’den rahatsız olmayız. Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar” dedi.


“Ayrımcılık yok ama hepsi lafta kalıyor”

Ahmet Akın’ın “ayrımcılık yapmıyoruz” sözlerini de eleştiren Mirza, “Bunlar lafla olmuyor, sözle olmuyor, icraatla oluyor” ifadelerini kullandı.

Mirza, Büyükşehir Belediyesi ile Bandırma Belediyesi arasındaki mali ilişkiler üzerinden de önemli iddialar ve eleştiriler gündeme getirdi.

İller Bankası gelirlerinden Bandırma’ya kalan miktarın yetersiz olduğunu belirten Mirza, aylık personel giderlerinin yüksekliğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ’den Bandırma Belediyesi’nin yaklaşık 149 milyon lira alacağı bulunduğunu ileri süren Mirza, zaman zaman talep ettikleri küçük ödemelerin gönderildiğini ancak bunun düzenli bir ödeme planına dönüşmediğini söyledi.

Mirza, BASKİ’nin Bandırma adına topladığı çevre temizlik vergileri ve katı atık bedellerinin yanı sıra su gelirleri konusunda da eleştiriler yöneltti.

“Bize bir ödeme planı yapın” diyen Mirza, BASKİ’nin araç yatırımlarına ilişkin de “Fikir istiyorsun ya, lütfen bize bir ödeme planı sunun” ifadelerini kullandı.


“Bandırma ne aldı?”

Bandırma’nın Büyükşehir’den yeterli yatırım alamadığını savunan Mirza, “Ne aldık biz Büyükşehirden?” diye sordu.

Büyükşehir tarafından Bandırma’ya verilen asfalt finişeri ve çizgi makinesinden söz eden Mirza, araçların ve ekipmanların süreklilik arz etmediğini ileri sürdü.

Yol kazıları, su ve kanalizasyon çalışmaları, otobüslerin yetersizliği, ilaçlama, sahil bandındaki koku ve köy yolları gibi başlıklarda da Büyükşehir yönetimini eleştiren Mirza, Bandırma’nın kendi üzerine düşen işleri de yapmak zorunda kaldığını söyledi.

“Biz hakkımız olanı istiyoruz. Güney Marmara ve Bandırma hakkı olanı istiyor” diyen Mirza, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında daha ciddi bir koordinasyon ve ödeme planı oluşturulması gerektiğini ifade etti.


“Planlar iki yıldır çıkmadı”

Mirza’nın bir diğer eleştirisi ise 1/5000 ölçekli planlar üzerinden oldu.

Planların iki yıldır geciktiğini savunan Mirza, “Plancı gelecek dediniz, plancı gitti. İki yıl boyunca planları sizden çıkaramadık” dedi.

Mirza, planların tamamlanması halinde Büyükşehir Belediyesinden para talep etmeyeceğini de söyledi.


Akın’dan dikkat çeken yanıt

Meclisteki karşılıklı konuşmaların ardından Ahmet Akın yeniden söz aldı.

Akın, bundan sonraki süreçte farklı siyasi partilerin kuruluş yıldönümlerinde de benzer şekilde konuşmalar yapılabileceğini belirterek, “Bundan sonra her partinin kuruluş yıldönümünde bu kadar rahat rahat konuşabilirsiniz. Sorun yok” dedi.

Meclisteki tartışma, CHP’den YENİ Parti’ye geçen belediye başkanlarının eski siyasi yol arkadaşlarıyla karşı karşıya geldiği yeni dönemin Büyükşehir Meclisi’ne de taşındığını ortaya koydu.

Yaklaşık 2,5 yıl boyunca CHP sıralarında birlikte siyaset yapan belediye başkanlarının bugün YENİ Parti grubunda yer alması, siyasi dengeleri de değiştirdi. Ahmet Akın’ın “birlik”, “ortak akıl”, “particilik yapmama” ve “20 ilçeyi kucaklama” mesajlarına karşı YENİ Parti grubundan gelen konuşmalar ise artık tartışmanın yalnızca parti siyasetiyle sınırlı kalmadığını; Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasındaki hizmet, kaynak ve yetki tartışmalarının da yeni siyasi tabloyla birlikte daha sert biçimde gündeme taşınacağını gösterdi.

Muhabir: OSMAN KANTARLIOĞLU