CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, emekli bayram ikramiyelerinin en az asgari ücret kadar olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sundu. CHP’li Serkan Sarı, “2018 yılında CHP’nin vaadini kopyalayan AKP iktidarının bin liralık bayram ikramiyesiyle bir küçükbaş kurbanlık alınabiliyordu. Bugün AKP iktidarının emekliye reva gördüğü 4 bin lira ile kurban pazarının önünden bile geçilemiyor. Emekli ikramiyesi en az asgari ücret kadar olmalı” dedi.

CHP’li Serkan Sarı’nın TBMM’ye sunduğu kanun teklifi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Kanun teklifi, bayram ikramiyesinin memur maaş katsayısına endekslenmesini ve her yıl otomatik güncellenmesini, memur maaş katsayısının 21 bin 830 gösterge rakamıyla çarpılmasıyla belirlenecek ikramiye tutarının emeklilere dini bayramlarda verilmesini düzenliyor.

"BAYRAM SEVİNCİ DEĞİL, BAYRAM KAYGISI YAŞIYORLAR"

Serkan Sarı teklifin gerekçesinde, emeklilerin bayramı kutlayacak durumda olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“2018 yılında verilen 1.000 TL’lik bayram ikramiyesiyle bir küçükbaş kurbanlık alınabiliyordu. Ama 2025’te verilen 4.000 TL’lik ikramiye, bugün kurbanlık pazarının kapısından bile geçemez. En ucuz kurbanlık 15 bin TL’ye dayanmış durumda. Bu tablo, iktidarın emekliyi nasıl unuttuğunun, nasıl kaderine terk ettiğinin belgesidir! Emekli maaşları açlık sınırının altında, ikramiye ise sembolik bir rakama dönüşmüş durumda. Sosyal devletin gereği olarak, emeklinin en azından bayramda yüzünü güldürecek bir destek verilmelidir. Bugün emeklilerimiz bayram sevinci değil, bayram kaygısı yaşıyor.”

"EMEKLİYE SADAKA DEĞİL, HAKKI OLAN VERİLMELİDİR"

CHP’li Sarı, teklifin sosyal adalet vurgusuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu ülkede yıllarca çalışmış, alın teri dökmüş insanlara bayramda verilen birkaç kuruşla şov yapmak sosyal devlet anlayışı değildir. Emekliye sadaka değil, hak ettiği refahı vermek zorundayız!”

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte Başkanlığınıza sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

Serkan SARI Balıkesir Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Ülkemizde emeklilerimize bayram ikramiyesi ilk kez 2018 yılında verilmeye başlanmıştır. O yıl verilen ikramiye, yaklaşık 3 çeyrek altına ya da bir küçükbaş kurbanlık hayvana denk gelirken, aynı zamanda emeklimizin bayram sofrasına bereket, evine neşe, cebine bir nebze olsun ferahlık katmıştır. Ancak aradan geçen yıllar içinde ne yazık ki iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarıyla bu ikramiyenin anlamı da değeri de yerle bir edilmiştir. 2025 yılında emekliye reva görülen bayram ikramiyesi yalnızca 4 bin TL’dir. Bu ikramiye bugün ne bir kurban almaya yeter ne bayram masraflarını karşılar.

4 bin TL, bugün piyasada en ucuz küçükbaş kurbanlığın bile yanına yaklaşamamaktadır. Kurbanlık fiyatları her yıl artış göstermektedir. 2018 ile 2025 yılları arasındaki artış ile emekli ikramiyesi arasındaki ilişkiyi gösteren tablo şu şekildedir:

Yıl

İkramiye Ödemesi (TL)

En Düşük Kurbanlık Fiyatı (TL)

2018

1.000

1000

2025

4.000

15000

ARTIŞ ORANI

300%

1400%

Emekli bayram ikramiyesi ise 4 bin TL’dir. Oysa 2018 yılında verilen ikramiye, bir kurbanlık bedeline denk gelmekteydi! Aradaki fark, bu iktidarın emekliyi nasıl unuttuğunun, nasıl görmezden geldiğinin, nasıl kaderine terk ettiğinin belgesidir! 2025 yılı itibariyle emekli vatandaşların almış olduğu maaşlar, zaten açlık ve yoksulluk sınırının altında iken emekli ikramiyesinin oldukça temsili ve küçük rakamlarda kalması sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Emeklilerimizin yaşadığı bayram sevinci değil, bayram kaygısıdır! Emekli maaşı miktarının, emeklileri mahkum etmiş olduğu kötü hayat koşullarının emekli ikramiyesi ile telafi edilmesi gerekmektedir.

Bu Kanun teklif ile; emekli ikramiyesinin memur maaş katsayısının 21.830 gösterge rakamıyla çarpılması sonucu elde edilecek miktarın emeklilerimize bayram ikramiye tutarı olarak verilmesi öngörülmektedir. Bu ikramiye aynı zamanda her yıl ekonomik koşullara göre güncellenerek yeniden belirlenmiş olacak; emeklinin alım gücü hiç olmazsa emekli ikramiyesi açısından korunacaktır. Memur maaş katsayısı her yıl güncellendiğinden, emeklilerin Türkiye’nin ekonomik kriz koşullarında eriyen ikramiye tutarının belirli bir seviye tutulması ve ikramiyenin 2018 yılındaki alım gücüne yaklaştırılması hedeflenmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 – Teklif edilen kanun değişikliği ile; emeklilerin, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamından korunarak; emekliler için verilen bayram ikramiyesi miktarının, memur maaş katsayısının 21.830 gösterge ile çarpılarak elde edilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2 – Yürürlük maddesidir.

MADDE 3 – Yürürlük maddesidir.

Editör: Haber Merkezi