3 Sanığa 9 Yıl 2 Ay, 1 Sanığa 4 Yıl 7 Ay Hapis Cezası Verildi
Sanıklar Hakkında “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma” Suçlaması
Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mühimmat fabrikasında yaşanan patlamayla ilgili yargılanan 4 sanığın cezaları belli oldu. Duruşmaya tutuklu sanıklar şirketin operasyon direktörü Cem Y. ve sorumlu müdür Serkan B. ile tutuksuz sanıklar iş sağlığı ve güvenliği müdürü Hulusi Yağız A. ve mühimmat üretim müdürü Murad B. katıldı. Hayatını kaybeden kimya mühendisi Özlem Özçakır’ın ailesi ile taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında sanıkların “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sanıklar ise önceki savunmalarını tekrar ederek beraat talebinde bulundu.
3 Sanığa Asli Kusurdan Ağır Ceza
Mahkeme heyeti, olayda asli kusurlu bulunan Cem Y., Serkan B. ve Murad B.’yi, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince 9 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırdı. İş sağlığı ve güvenliği müdürü Hulusi Yağız A. ise tali kusurlu bulundu ve takdir indirimi uygulanarak 4 yıl 7 ay hapis cezası aldı.
Olayın Geçmişi: 24 Aralık 2024’te 11 Kişi Hayatını Kaybetmişti
24 Aralık 2024 tarihinde Balıkesir’in merkez Karesi ilçesindeki bir mühimmat fabrikasında patlama meydana gelmişti. Kapsül üretimi yapılan bölümde gerçekleşen patlama sonucunda 11 kişi yaşamını yitirirken, 7 kişi de yaralanmıştı.
Patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Cem Y., Serkan B. ve Hulusi Yağız A. tutuklanmış, Murad B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Bilirkişi Raporu: Patlamanın Nedeni Netleştirilemedi
Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, patlamanın nedeni tam olarak belirlenemese de üretimi tamamlanmış ürünlerin istiflendiği ve patlama çukuruna denk gelen bölgede meydana geldiği tespiti yer aldı.