RAMAZAN DEMİR
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı
Şehrin Hafızasında Yaşayan Meydanlar
Zağnos Paşa Meydanı...
Şehirlerde bazı meydanlar vardır ki, resmi kayıtlarda adı Hasan, Hüseyin, Ayşe ya da Fatma olarak geçebilir.
Gelgelelim; Şehrin sakinlerinden tek bir kişi bile bu isimleri bilmez.
Çünkü hem halkın dilinde hem de şehrin kolektif hafızasında kazınan isim bambaşkadır.
Tıpkı Balıkesir'in kalbindeki Zağnos Paşa Kent Meydanı gibi.
Yazdığım haberlerde, yorumlarda hep "Zağnos Paşa" ya da "Karesi Kent Meydanı" derim bu alana.
Hayalimizdi burasının 'Balıkesir'in Sultanahmet'i olması.
Yılların Mücadelesi
Zağnos Paşa Camii çevresindeki kaçak eklentiler, geçici ruhsatlarla idare edilen, hiçbir mimari özelliği olmayan binalar... 5.5 şiddetindeki bir depreme bile dayanamayacak hal binası... Bunların istimlak edilmesi, meydanın nefes alması için yıllarca mücadele ettik.
Yıkıp yeni bina yapmaya kalkanlara karşı çıktık; çadır kurup eylem yaptık.
Dönemin belediye başkanı, şimdi milletvekili olan İsmail Ok, halkın sesine kulak verdi. Yeraltına iki katlı otopark yaptı, üstü meydan olarak düzenledi.
İyi de yaptı; şehir insanının gönlünü, hayır duasını aldı.
Edip Uğur'a Allah gani gani rahmet eylesin. Zağnos Paşa ile birlikte Şeyh Lütfullah Camii'ni tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıkaran ilk omuz onundu. Yücel Yılmaz ise son imzayı atanlardan. Güzel değil, çok güzel oldu.
Bugünkü meydan tam hayalimiz olmasa da, kadim şehrin tarihine ve kültürüne sahip çıkma adına son yüzyılın en büyük adımıdır.
Geleceğe Dair Bir Umut
İnşallah gelecekte Hasanbaba, Dokumacı, Kaya, Başyunak sokaklarını kapsayan çalışmalarla meydanı tarihi hamamlar, konaklar ve türbelerle zenginleştirir; Balıkesir'in kurucusu Karesi Bey’e vefasızlığımızı gideririz.
★
İsim Tartışması ve Asıl Mesele
Demem o ki:
"Buraya İsmet İnönü adı verilsin" demeden önce, şehrin emanet edildiği belediye yöneticilerinin asıl vazifeleri vardı.
Logo değiştirmekle, var olan alanlara yeni isimler yapıştırmakla görevler yerine getirilseydi, sokaktaki vatandaş "yerimizde sayıyoruz" demezdi.
Bugün siz silerseniz, yarın gelenler sizi yok sayar!
Değişim, isim oyunlarıyla değil; var olanın üzerine yenilik katarak, kentsel dönüşümle depreme dirençli semtler ekleyerek olur.
Ivır zıvır işlerle uğraştıkça Büyükşehir'in küçük insanları olarak kalırsınız.
★
Önergeyi Verenler Gerçekten Biliyor mu?
Önergeyi veren arkadaşların, burasının "Hüseyin Baştuz Meydanı" olarak bilinmediğini bal gibi bildiklerine yemin edebilirim – ama ispat edemem. Hatta bazıları Hüseyin Baştuz'un kim olduğunu bile bilmiyordur!
Kamuoyundan yükselen tepkiler üzerine savunma gayesiyle yapılan açıklamalar laf ebeliğinden öte gitmez!
Böyle bir işe kalkışmadan önce önergede imzası olan Burhanettin Ağabeyoğlu'na sorsalardı, meydanın hikâyesini en güzel şekilde anlatırdı. Bana göre Burhan Abi de neyin ne olduğunu tam anlamadan, okumadan imza atmıştır o önergeye.
Kavgaların, tartışmaların, toplumun sinir uçlarıyla oynamanın şehre ne gibi zararlar verdiğini en iyi bilenlerden biridir o.
Eski belediye başkanı Hüseyin Baştuz adını taşıyan sözde meydanın neresi olduğunu da bilir. Şu anki Zağnos Paşa Meydanı ile ötekinin ilgisi yok! İsterseniz Google'a, isterseniz Amerika'ya sorun!
★
Toplumun Sinir Uçlarıyla Oynamak
Toplumun sinir uçlarıyla oynanan bu girişim, sayın Ahmet Akın'a kurulmuş bir "kumpas" gibi. Tıpkı Altınoluk'taki cami karşıtlığı gibi. Abdulhamit Han adının silinmesi, yağlı direk dansı, Kuvayi Milliye'nin bayrak ismi Hasan Basri Çantay totemi... Bunları saymıyorum bile.
Yaşananlara bakınca "CHP'liler Akın'ı zor durumda bırakmak için özel gayret mi gösteriyor?" demekten başka akla bir şey gelmiyor.
Hele ki başkan Akın'ın Balıkesir için Ankara'daki kapıları aşındırdığı, AK Parti'ye, MHP'ye, bakanlara gidip katkı istediği; onların da taleplerden bazılarını karşıladığı bir dönemde! Meclis üyeleriniz bilerek ya da bilmeyerek Zağnos Paşa üzerinden toplumun değerlerini tartışmaya açıyor. Olacak iş mi bu?
★
"Partimiz Balıkesir" Sözü ve Gerçekler
Ahmet Akın istediği kadar "Bizde particilik yok, partimiz Balıkesir" desin; partisindeki ve ekibindeki kimi arkadaşların küçük ama toplumsal etkisi büyük işleri, sözlerini havada bırakıyor.
Sayın Akın; "Benim ailem Balıkesir" diyecek kadar sahipleniyor şehri, ama bu tür girişimler devam ettikçe CHP bir 74 yıl daha bekler Ahmet Akın gibi birini bularak Balıkesir'i kazanmak için.
Dünün efsanesi Ahmet Akın da Hüseyin Baştuz gibi tarih olur.
Bence "yalnız adam" Ahmet Akın yol ayrımında.
Ya Balıkesir tarihine adını yazdıracak, ya da ara, sıra, bazen hatırlanacak.
★
Asıl Derdi Olanların Sözü
Amacımız; üzüm yemek, bağcıyla meselemiz yok.
İstiyoruz ki; bir dönemin 4. büyük vilayeti, şimdinin göstergeleri ile 15 veya 17. sıradaki kadim şehir her alanda 10 numara olsun.
Bu hedefe Balbucks adını On On diye değiştirmekle de ulaşılamayacağını, Zağnos Paşa Kent Meydanı'nın hiçbir zaman İsmet İnönü Meydanı olmayacağını, yapılsa bile anılmayacağını bildiğimiz içindir bu sözlerimiz.
★
Yeni Meydan Yapın, Adını Verin
İsmet İnönü bu ülkenin değeridir. İsminin bir yerlere verilmesine karşı değiliz; yapın adam gibi yeni bir meydan, verin adını.
Hemen olsun istiyorsanız, alın size yer önerisi:
Karesi Belediyesi'nin Üçpınar'da açtığı piknik alanı.
"İsmet İnönü Yaşam Parkı" olur on numara.
Nasılsa Karesi de CHP'li; itiraz eden çıkmaz!
★
Son Söz
Özüne sadık kalmak, şehre sadık kalmaktır.
İsimler geçici, eserler kalıcı.
Balıkesir kısır çekişmelerden artık kendini arındırmalı.
Bu şehir, her şeyin en güzelini hak ediyor...
Sayın Ahmet Akın’ın yerinde olsam, ilk iş olarak yarın o alana “Zağnos Paşa Kent Meydanı” adını taşıyan estetik bir tabelayı kendi ellerimle dikerim.



