Mehmet Nuri Ersoy, Türk dizilerine yönelik yeni destek modelini açıkladı.

Yurt dışında yayınlanan ve belirlenen kriterleri karşılayan dizilere bölüm başına 100 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar destek verileceği duyuruldu. Desteklerin 2026 itibarıyla uygulanacağı bildirildi.


Türk Dizileri Turizm Stratejisinin Merkezine Alındı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Ersoy, Türk dizilerinin yaklaşık 170 ülkede bir milyara yakın izleyiciye ulaştığını belirtti.

Türkiye’nin dünyanın en büyük üç televizyon ihracatçısından biri haline geldiğini ifade eden Ersoy, sektörün 1 milyar doları aşan ihracat geliriyle tarihi bir eşiği geride bıraktığını söyledi.


Bölüm Başına 100 Bin Dolar Destek

Yeni modele göre:

  • En az üç kıtada ve 10 ülkede yayınlanan diziler destek kapsamına alınacak.

  • Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayan yapımlar önceliklendirilecek.

  • Yurt dışında yayınlanan her bölüm için toplamda 100 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar destek sağlanacak.

Ersoy, Türkiye’de 120 dakika yayınlanan dizilerin yurt dışına 40–45 dakikalık bölümler halinde ihraç edildiğini belirterek, destek hesaplamasında yurt içi yayın süresinin esas alınacağını açıkladı.


“Ekran Turizmi” Vurgusu

Ersoy, dizilerin yalnızca kültürel değil turizm açısından da stratejik bir araç haline geldiğini belirterek “ekran turizmi” kavramına dikkat çekti.

Türkiye’nin 2025 yılı itibarıyla 65 milyar doları aşan turizm geliri ve 64 milyon ziyaretçi sayısına ulaştığını belirten Ersoy, dizilerin yeni nesil tanıtım vizyonunun lokomotifi olacağını söyledi.


TGA Yeni Modelle Devrede

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) aracılığıyla dizilerde ürün yerleştirme yöntemiyle Türkiye’nin tarihi, doğal ve gastronomik değerlerinin tanıtılması hedefleniyor.

Başrol oyuncularının yer alacağı tanıtım içerikleriyle küresel ziyaretçi potansiyeline erişimin artırılması planlanıyor.


Sinema Filmleri İçin de Destek

Bakan Ersoy ayrıca, benzer bir destek modelinin sinema filmleri için de uygulanacağını ve uluslararası A grubu festivallerde yer alan yapımların destekleneceğini açıkladı.

Kaynak: Habertürk