Vakıf üniversitelerindeki öğrenim ücretleri YÖK’ün gündeminde. Öğrenci ve velilerden gelen şikâyetlerin ardından, ara sınıflar için belirlenen yüzde 25’lik artış sınırına uyulmadığı iddiasıyla 23 vakıf yükseköğretim kurumu hakkında inceleme başlatıldı.
Üniversitelerde yeni akademik yıl öncesinde tartışılan öğrenim ücretleriyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bazı vakıf üniversitelerindeki ücret artışlarına yönelik başvurular üzerine harekete geçti.
İncelemenin odağında hazırlık ve birinci sınıfa yeni başlayacak öğrenciler değil, öğrenimine devam eden ara sınıf öğrencilerinden alınacak ücretler bulunuyor.
YÖK'e ulaşan ihbar ve şikâyetlerde bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının 2026-2027 akademik yılı için belirlenen artış sınırını aştığı öne sürüldü. Bunun üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından 23 kurum hakkında inceleme başlatıldı.
Vakıf Üniversitelerinde Zam Sınırı Yüzde 25
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 9'uncu maddesine dayanılarak hazırlanan düzenleme kapsamında, Yükseköğretim Genel Kurulunun 8 Temmuz 2026 tarihli kararıyla vakıf üniversitelerinde ara sınıflara uygulanacak öğrenim ücreti artışının 2026-2027 akademik yılında yüzde 25'i geçmemesi kararlaştırılmıştı.
Ancak öğrenciler ve veliler tarafından YÖK'e yapılan bazı başvurularda bu sınırın üzerinde ücret artışlarıyla karşılaşıldığı iddia edildi.
Başlatılan incelemeyle birlikte 23 vakıf yükseköğretim kurumunun ilan ettiği öğrenim ücretleri ile öğrencilere fiilen yansıtılan artışların karşılaştırılması bekleniyor.
Kurallara Aykırılık Tespit Edilirse İşlem Yapılacak
Yükseköğretim Denetleme Kurulu müfettişleri, incelemeye alınan kurumların 2026-2027 akademik yılı ücret uygulamalarını değerlendirecek.
YÖK, öğrenci aleyhine sonuç doğurduğu belirtilen ihbar ve şikâyetlerin ivedilikle değerlendirildiğini belirtirken, mevzuata ve Yükseköğretim Genel Kurulu kararlarına aykırı uygulama tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemlerin uygulanacağını bildirdi.
Burada önemli bir ayrım bulunuyor: 23 üniversitenin yüzde 25 sınırını ihlal ettiği henüz kesinleşmiş değil. Kurumlar, gelen ihbar ve şikâyetler üzerine incelemeye alınmış durumda. İhlal bulunup bulunmadığı yürütülen incelemelerin ardından netleşecek.
Ayrıca paylaşılan açıklamada incelemeye alınan 23 vakıf üniversitesinin isimleri yer almıyor. Bu nedenle doğrulanmış bir liste olmadan üniversite isimlerini habere eklememek gerekiyor.



