Türkiye Kamu-Sen Balıkesir Temsilciliği, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında kamu çalışanları ve emeklilerin alım gücünün her geçen gün eridiğini belirterek, ek zam, refah payı ve vergi adaleti çağrısında bulundu.


Kamu-Sen Balıkesir Meydandaydı

Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu Balıkesir Temsilciliği, kamu görevlilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendika üyeleri katıldı.

Grup adına konuşan Türkiye Kamu-Sen Balıkesir İl Başkanı Ahmet Baki, kamu çalışanları ile memur emeklilerinin alım gücünün her geçen gün azaldığını, maaşların hayat şartlarını karşılayamaz hale geldiğini ifade etti.


“Enflasyon Yükseldi, Maaşlar Eriyor”

Ahmet Baki, 2025 yılı enflasyon verilerinin kamu çalışanlarının yaşadığı kaybı net şekilde ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Resmî verilere göre 2025 yılı enflasyonu yüzde 30,89 olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın memur maaşlarına yapılan artış yüzde 22,5 seviyesinde kalmıştır. Sonuç açıktır: Enflasyon yükselmiş, maaşlar erimiştir.”

Baki, 2024 ve 2025 yıllarında maaşların enflasyonun gerisinde kaldığını, bu kayıpların ancak sonradan verilen enflasyon farklarıyla telafi edilmeye çalışıldığını vurguladı.


“Enflasyon Farkı Zam Değildir”

Enflasyon farkının zam olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Baki, şu değerlendirmede bulundu:

“Enflasyon farkı, maaşları sadece gerçekleşen enflasyona eşitleyen bir telafidir. Zam ise alım gücünü artırmalıdır. Bugün gelinen noktada memur maaşları adeta ön ödemeli enflasyon farkı sistemiyle belirlenmektedir.”


“Bu Maaşlarla Geçinmek Mümkün Değil”

2026 yılının ilk maaşlarının ödeneceğini hatırlatan Baki, yapılan artışlara rağmen maaşların yetersiz kaldığını belirtti.

Açıklamaya göre;

En düşük dereceli bekar memurun maaşı 47 bin 500 TL’den 58 bin 200 TL’ye,

Ortalama memur maaşı ise 52 bin 500 TL’den 64 bin 100 TL’ye yükseldi.

Baki, “Bugün yoksulluk sınırı 100 bin liraya yaklaşmışken, ortalama memur maaşı 64 bin lira seviyesindedir. Bu parayla bir memur ay sonunu nasıl getirecek?” diye sordu.


Emeklilik Sistemi Eleştirisi

Konuşmasında emeklilik sistemindeki adaletsizliklere de değinen Ahmet Baki, 2008 sonrası sistemin kamu çalışanlarını mağdur ettiğini söyledi.

İlave ek ödeme, ek ders ve fazla mesai gibi kalemlerin emekli maaşına yansıtılmamasının büyük sorun yarattığını belirten Baki, en düşük memur emekli aylığının asgari ücretin altına düştüğünü ifade etti.


“Vergide Adalet Şart”

Vergi politikalarının da çalışanlar üzerindeki yükü artırdığını dile getiren Baki, gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

“Gelir vergisi dilimleri maaş artışlarının gerisinde kalmıştır. Bu nedenle memurların gelir vergisi oranı yüzde 15’te sabitlenmelidir.”


Türkiye Kamu-Sen’in Talepleri

Basın açıklamasında Türkiye Kamu-Sen’in talepleri şu şekilde sıralandı:

  • Memur ve emekli maaşlarına ek zam yapılması

  • Maaşlara kalıcı refah payı eklenmesi

  • Gelir vergisi oranının memurlar için %15’te sabitlenmesi

  • Tüm ek ödemelerin emekli maaşına yansıtılması

  • Birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi

  • Eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesi


“İnsanca Yaşam, Adil Ücret İstiyoruz”

Ahmet Baki açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Biz enflasyon kadar zammı kabul etmiyoruz. İnsanca yaşam, adil ücret istiyoruz. Ücrette hakkaniyet, vergide adalet istiyoruz. Yetkilileri, çalışanları ve emeklileri yoksulluk girdabından kurtaracak sosyal politikalar üretmeye davet ediyoruz.”

Muhabir: OSMAN KANTARLIOĞLU