Türk futbolunda son günlerin en sıcak gündemi MHK'ya yönelik yürütülen “Hakemler Dosyası” soruşturması oldu.
Ferhat Gündoğdu ve beraberindeki isimlerle ilgili adli süreç devam ederken ortaya çıkan yeni yazışmaların ardından futbolseverler aynı sorunun yanıtını arıyor: Süper Lig'in 2026-2027 sezonu durdurulacak mı?
2 Ekim itibarıyla Süper Lig'in iptal edilmesine veya mevcut fikstürün soruşturma nedeniyle ertelenmesine ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklanmış bir karar bulunmuyor. Süper Lig ve 1. Lig'de şu anda maç oynanmamasının nedeni de soruşturma değil, A Milli Takım'ın UEFA Uluslar Ligi karşılaşmaları nedeniyle daha önce planlanan iki haftalık ara.
TFF'nin resmi programında 2026-2027 Süper Lig sezonunun 7 ile 16. haftaları arasındaki karşılaşmalar halen takvimde yer alıyor. Federasyonun 15 Eylül'de açıkladığı programda şu ana kadar soruşturma nedeniyle yapılmış genel bir erteleme değişikliği bulunmuyor.
Ferhat Gündoğdu ve 6 Şüpheli Adliyeye Sevk Edildi
29 Eylül'de başlayan soruşturmada bugün önemli bir gelişme daha yaşandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen “Hakemler Dosyası” kapsamında gözaltına alınan MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun da aralarında bulunduğu 7 şüpheli, 2 Ekim'de emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Soruşturmada “eziyet”, “resmi belgede sahtecilik”, “güveni kötüye kullanma” ve “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” gibi suçlamalar inceleniyor.
Soruşturmanın son günlerde genişlediği de görülüyor. Süper Lig hakemi Yasin Kol ile yardımcı hakem Göktuğ Hazar Erel de dosya kapsamında gözaltına alındı. Basına yansıyan bilgilere göre bu iki isim hakkında 7258 sayılı Kanun'a muhalefet, evrakta sahteciliğe iştirak ve görevi kötüye kullanma iddiaları bulunuyor.
Dosyada ayrıca Ferhat Gündoğdu ile Yasin Kol arasında geçtiği belirtilen WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı. Mesajlarda hakem, VAR ve AVAR isimlerinin konuşulduğu görülürken söz konusu kayıtların hakem atamalarına müdahale iddiası kapsamında incelendiği bildirildi.
Soruşturmaya yansıyan yeni dijital materyallerde hakemlerin klasman ve terfi süreçlerine ilişkin yazışmaların da bulunduğu yönünde haberler yayımlandı. Ancak bu kayıtların hangi hukuki sonuçları doğuracağı soruşturmanın ilerleyen aşamalarında belli olacak.
Şüpheliler hakkındaki iddialar kesinleşmiş mahkumiyet anlamına gelmiyor. Adli süreç devam ediyor.
Peki Süper Lig Neden Oynanmıyor?
Sosyal medyadaki “ligler durduruldu” tartışmasının önemli nedenlerinden biri takvim.
TFF, A Milli Takım'ın 2026-2027 UEFA Uluslar A Ligi'ndeki Fransa, İtalya, Belçika ve yeniden İtalya karşılaşmaları nedeniyle Süper Lig ve 1. Lig'e iki hafta ara verildiğini daha önce duyurmuştu.
Dolayısıyla bu hafta sonu Süper Lig maçı bulunmaması, MHK operasyonunun ardından alınmış yeni bir erteleme kararı değil.
Üstelik alt liglerde futbol tamamen durmuş da değil. TFF'nin açıklamasına göre Nesine 2. Lig'in 5. hafta maçları 3, 4 ve 5 Ekim'de, Nesine 3. Lig'in 5. hafta karşılaşmaları ise 3 Ekim'de oynanacak. Ziraat Türkiye Kupası 2. eleme turu da 6-8 Ekim tarihlerinde devam edecek.
Süper Lig İptal Olacak mı?
Şu an için hayır.
2 Ekim 2026 itibarıyla TFF tarafından 2026-2027 Süper Lig sezonunun iptal edildiğine ilişkin herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor.
Ayrıca “sezon tamamen iptal edilecek” iddiasını destekleyen resmi bir karar da yok.
Süper Lig Ertelenecek mi?
Şu an için MHK soruşturması nedeniyle açıklanmış bir erteleme kararı da bulunmuyor.
TFF'nin resmi takviminde 7-16. haftaların programı geçerliliğini koruyor. Federasyon daha önce bu karşılaşmaların tarihlerini ilan etmiş durumda.
Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında TFF'nin hakemlik yapısı veya MHK konusunda yeni kararlar alması elbette mümkün; ancak bunun liglerin erteleneceği anlamına geldiğini şimdiden söylemek mümkün değil.
“Ligler Ertelenecek” İddiası Nereden Çıktı?
Bugün bazı haberlerde eski hakem Deniz Çoban'ın, soruşturmanın genişleyeceğini ve liglerin erteleneceğini ileri sürdüğü aktarıldı. Bu, şu aşamada bir iddia niteliğinde; TFF tarafından doğrulanmış bir erteleme kararı değil.
Bu nedenle sosyal medyada dolaşan “Süper Lig iptal edildi” veya “ligler ertelendi” ifadelerini resmi karar gibi değerlendirmemek gerekiyor.
2 Ekim saat 11.00 itibarıyla tablo net: Süper Lig iptal edilmiş değil, MHK soruşturması nedeniyle açıklanmış yeni bir lig ertelemesi de yok. Mevcut ara, Milli Takım programı nedeniyle daha önce planlanmış durumda.




