Türk futbolundaki “Hakemler Dosyası” soruşturmasında dijital materyaller üzerindeki incelemelerden yeni kayıtlar gündeme geldi.

Bu kez dosyaya yansıyan yazışmalar, hakemlerin klasman ve terfi süreçleriyle ilgili isimlerin nasıl gündeme geldiğine ilişkin dikkat çekici ayrıntılar içeriyor.


Gözaltındaki MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun dijital materyallerinde tespit edildiği aktarılan yazışmalarda, TFF Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu ile Aralık 2024'te hakemlerin terfi süreçlerine ilişkin mesajlaşmaların bulunduğu bildirildi. Kayıtlarda Gündoğdu'nun 29 Aralık'ta “Ben terfi listelerini hazırladım. Siz ne zaman derseniz size sunacağım” mesajını gönderdiği görülüyor.

Soruşturma dosyasına yansıyan en dikkat çekici ayrıntılardan biri ise 23 Aralık'ta gönderildiği belirtilen belge. Belgede, İstanbul'dan bölgesel lige teklif edilen bazı hakemlere ilişkin yakınlık ve dernek bağlantısı iddialarının sıralandığı aktarılıyor.

H Tm611 K W I A Ae Cu X


“Torpilleri veya dernek için yaptığı işlerin karşılığı”

Dosyaya yansıdığı belirtilen WhatsApp tespitlerine göre yazışma trafiği Aralık 2024 boyunca devam etti.

12 Aralık 2024 saat 08.28'de Gündoğdu'nun Hacıosmanoğlu'na “Tamam başkanım size bilgi vereceğim” mesajını gönderdiği belirtiliyor.

19 Aralık'ta ise Hacıosmanoğlu'nun Samsun bölgesinden bir klasman yardımcı hakeminin adını göndererek devre arasında yapılacak klasman değerlendirmesinde üst klasman yardımcı hakemliğini gündeme getirdiği aktarılıyor.

H Tm611 U W I A A F Czm


Dosyadaki en dikkat çekici kayıt 23 Aralık 2024 tarihli. Gündoğdu'ya gönderildiği belirtilen belgenin başlığında şu ifade yer alıyor:

“İstanbuldan bölgesel lige teklif edilen bazı hakemlerin torpilleri veya dernek için yaptığı işlerin karşılığı olarak terfi listesine eklenmesi”

Paylaşılan görselde de bu başlık görülebiliyor. Belgenin altında hakem isimleri ve bu kişiler hakkında çeşitli yakınlık, dernek faaliyeti ve aile bağlantısı iddiaları sıralanıyor. Güncel haberlerde söz konusu belgenin sekiz hakeme ilişkin bilgiler içerdiği aktarılıyor.

Burada önemli bir ayrıntı bulunuyor: Belgenin başlığındaki “torpil” ifadesi, gönderilen belgenin kendi nitelemesi. Bu ifade tek başına listedeki kişilere gerçekten usulsüz terfi sağlandığının veya belgede yer alan kişisel iddiaların doğru olduğunun kanıtı olarak değerlendirilemez.


Gündoğdu: “Sizinle Konuştuklarımızın Dışında... Adil Sürecine Bıraktım”

Yazışmalar 29 Aralık 2024'te devam ediyor. Tespitlere göre Gündoğdu saat 13.24'te şu mesajı gönderiyor:

“Başkanım günaydın, umarım daha iyisinizdir. Ben terfi listelerini hazırladım. Siz ne zaman derseniz size sunacağım.”

31 Aralık'taki yazışmalarda ise Giresun bölgesinden 8 yıllık bir hakemin Bölgesel Lig'e yükselmesine ilişkin bilgiler gönderiliyor.

Mesajlarda söz konusu hakem için destek istendiği ve Mustafa Bozbağ'ın da ismi ilettiğine ilişkin ifadelerin bulunduğu aktarılıyor.


Gündoğdu'nun buna verdiği yanıt ise dosyadaki önemli bölümlerden biri:

“Bana da vermişti başkanım. Ama ben sizinle konuştuklarımızın dışında kimden gelirse gelsin normal adil sürecine bıraktım. Bir kısmı zaten hak edip girdi.”

Basına yansıyan soruşturma bilgilerinde, dosyanın yalnızca bu yazışmalardan oluşmadığı; bazı hakemlerin objektif gerekçe gösterilmeden klasman dışında bırakıldığı, bazılarının görevlerinin azaltıldığı ve puanlama ile atama süreçlerine müdahale edildiği yönünde iddiaların da incelendiği belirtiliyor.


Soruşturma devam ediyor. Yazışmaların ve gönderilen listelerin hukuki anlamı, terfi kararlarına fiilen etki edip etmediği ve herhangi bir suç oluşturup oluşturmadığı konusunda kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmuyor.

Kaynak: Burak Doğan