10 Ağustos’taki 6,1’lik depremin ardından bölgede yaklaşık 4 bin artçı kaydedildi. Kırılmanın 10–12 km uzandığı bildiriliyor; aktivitenin haftalar içinde azalması bekleniyor.

Artçıların Seyri Ve Kırılan Fay

Ana şokun ardından artçı sarsıntılar kuzeybatı–güneydoğu doğrultulu fay zonunda yoğunlaştı. Batıda yer alan Gelenbe fayı bariyer etkisi gösterdi; yırtılma doğuya doğru ilerledi ve 10–12 kilometrelik bir kesimde kırılma tespit edildi. Artçı etkinlik zaman zaman “deprem fırtınası” görünümü alsa da genel eğilim azalma yönünde. Bölgedeki sarsıntıların 5’in üzerine çıkmasının beklenmediği, panik yerine tedbirli olunmasının yeterli olduğu vurgulanıyor. Sındırgı’daki kırılmanın İstanbul’daki fayları etkilemeyeceği de değerlendiriliyor.


2025 9 A A 38874069


Hasar Tablosu Ve Güçlendirme Önerileri

Deprem “yıkım sınırında” gerçekleşti; yıkılan bina sayısı sınırlı kalırken hasarlı yapı sayısı yaklaşık 1000’e ulaştı. Yeni üretimlerde dayanımın daha iyi olduğu, özellikle TOKİ konutlarının performansının öne çıktığı gözleniyor. Kırsal yığma yapı stokunda çelik destek kolonları gibi basit güçlendirme çözümleri ile dayanımın artırılması öneriliyor. Bölge halkının artçılara karşı riskli binalardan uzak durması, kontrol ve güçlendirme süreçlerini takip etmesi isteniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı