Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, sadece küresel siyasetle değil, dünya liderlerine sunulan gastronomi şöleniyle de hafızalara kazındı.


3897381 F90Dc54A9Df3C9Ad1Ba8722492D3B9E5


Uluslararası heyetlerin katıldığı resmi yemeğin mutfağındaki 3 şeften biri olan ve zirvede "tek kadın şef" olarak görev alan Michelin listesindeki Sinem Özler, liderlerin büyük beğenisini kazanan Anadolu menüsünün perde arkasını anlattı.


3897381 71C55218Fccdc68A89104A5B7B5C0Ded


8 Aylık Hummalı Çalışma Sahneye Çıktı

Zirve için altyapı çalışmalarının 8 ay öncesinden başladığını belirten şef Sinem Özler, kendi ekibinin sürece 1,5 ay önce dahil olduğunu ifade etti. Aldıkları brifler doğrultusunda titiz demolar ve tadım toplantıları gerçekleştirdiklerini söyleyen Özler, Külliye'de geçirdikleri iki günün oldukça heyecanlı ve stresli olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın sürece bizzat destek verdiğini vurgulayan Özler, şu ifadeleri kullandı:

"Üç şef ve ekiplerimizle yer aldık. Tamamı Türk ve Anadolu mutfağıydı. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin zaten bu konuda çok özel bir yaklaşımı var. Bir kadın şef olarak davet edilmekten gurur duydum. Emine Hanım özellikle yemekle ve ağırlamayla bizzat kendisi ilgilendi. Hepimiz oradan yüzümüzün akıyla çıktık."


3897381 D23B1B2B8824A15E66E040E2C616B50E

300 Kişilik Dev Menü: Urla Enginarından İçli Köfteye

Zirve kapsamında 300 kişilik kalabalık bir oturumun yemek organizasyonunu üstlenen Şef Sinem Özler, yemeklerin kalitesini ve sıcaklığını koruyacak özel bir operasyon yürüttüklerini belirtti. Anadolu'nun dört bir yanından gelen coğrafi işaretli ve özel ürünlerle hazırlanan menüde öne çıkan lezzetler şunlar oldu:

  • Urla Enginarı ve Zeytinyağlılar: Türk mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağlılar başroldeydi.

  • İmza Lezzetler: Kabak çiçeği dolması ve şefin özellikle ısrarcı olduğu geleneksel içli köfte.

  • Kapanış: Türk misafirperverliğinin simgelerinden irmik helvası.


    3897381 F3Bad42424Bf8Bc38Ce4Ad7Eea6C2109

"Bir Şef İçin En Büyük Mutluluk: Tabaklar Boş Döndü"

Dünya liderlerinden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Sinem Özler, mutfaktaki en büyük ödülü şu sözlerle anlattı:

"Aynı anda servisi rahat olacak, bütün yemekleri kalitesini bozmadan sıcak yiyebilecekleri bir menü oluşturduk. Gelen tepkiler çok güzeldi, tabakların hepsi boştu. Bu, bir şef için çok mutluluk verici bir şey. Hayatım boyunca unutamayacağım bir gurur kaynağı oldu."

Türk mutfağının dünyadaki tanıtımına katkı sunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Özler, gastronomi alanında verilen devlet desteğinin şefler için itici bir güç olduğunu sözlerine ekledi.


3897381 6E4E7F2Fac6D8C9F337Df00006Dad716

Kaynak: Anadolu Ajansı