YIPRANMA PAYI HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sağlık çalışanlarına yönelik çıkarılan yıpranma payı ile ilgili açıklama yaptı. Tabip Odası öncülüğünde bir araya gelen Balıkesir Diş Hekimleri Odası, Balıkesir Eczacı Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği yıpranma payının tüm sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini bildirdi.

Sağlık ve sosyal hizmet işkolunun ağır ve tehlikeli iş kolu olduğunu belirten sağlık çalışanları yıpranma payı taleplerini bir kez daha yineledi. Yapılan açıklamada tüm sağlık emekçilerini kapsayan, geçmiş çalışma sürelerinin dahil edildiği ve fiili hizmet süresi şartını kaldıran bir düzenleme istendi.

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri adına yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:“Bizler sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yıllardır alamadığınız önemli bir hakkımızı dile getirmek istiyoruz. Yıpranma payı, diğer adıyla fiili hizmet süresi zammı biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin uzun zamandır gündeminde olan bir konu. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanların, çalıştığı süreye ek emeklilik primi eklenmesi, erken emekliliğin sağlanması anlamına gelen bu hak, ilk olarak 1949 yılında, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hazırlanırken bazı meslek grupları için getirilmiştir. Daha sonra 2008 yılı Ekim ayı itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. maddesiyle kapsam daraltılmış, süreler yeniden düzenlenmiş ve fiili hizmet süresi zammından yararlanma şartları da değiştirilmiştir.

ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ TEHLİKE BARINDIRIYOR

Bilindiği gibi çalışma ortamımız fiziksel, kimyasal, biyolojik, psiko-sosyal ve ergonomik pek çok tehlike barındırmakta, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri mesleklerinin barındırdığı riskler açısından tehlike altında bulunmaktadır. Enfekte materyalle temas, yaralanma, bulaşıcı hastalıklara maruz kalma, radyasyon, çeşitli gazlar, antiseptik malzemelere maruziyetin yanında, saatlerce ayakta durarak çalışma, hasta sedyesi taşıma gibi çeşitli faktörler, ayrıca uzun ve yoğun çalışma ve nöbetlerin sonucunda psikolojik olarak yıpranma, bütün bunlar yetmezmiş gibi giderek artan sayıda hasta-hasta yakını saldırısına maruz kalma bizlerin yapmakta olduğu işin maalesef birer parçası haline gelmiş durumdadır. Özetle sağlık ve sosyal hizmet iş kolu ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamındadır. O sebeple de yıpranma payımızı talep etmekteyiz.

SEÇİM VAATLERİ YERİNE GETİRİLSİN

Siyasi iktidarlar tarafından her 14 Mart’ta fiili hizmet tazminatının verileceği vaad edilmiş, her seçim döneminde vaatler tekrarlanmış, gazetelerde-medyada müjde üstüne müjde yayınlanmış, ancak hiçbir şekilde somut adım atılmamıştır. 3 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de  sağlık alanıyla ilgili de Sağlık Turizmi başta olmak üzere pek çok madde bulunmaktadır. Bu maddelerden birisi de fiili hizmet süresi zammıyla ilgilidir. Torba kanunda yer alan maddeye göre insan sağlığıyla ilgili işlerde çalışanlara yıllık 60 gün olmak üzere yıpranma payı düzenlemesi yapılmıştır. Oysaki yapılan düzenleme sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsamamaktadır; geçmiş çalışma yıllarını kapsamamaktadır, özelde çalışanları kapsamamaktadır, fiili çalışma şartına bağlanmıştır, yıllık izinlerimiz, hafta sonu tatillerimiz, dinlenme hakkımız gaspedilmektedir… Yani taleplerimiz karşılanmamıştır.

TALEBİMİZ EYNİ BİR DÜZENLEME YAPILSIN

Yıllardır sağlık emek ve meslek örgütlerinin gerekçelerini de sunarak, yapılan işin yıpratıcılığa göre düzenlenmişFiili Hizmet Tazminatı Kanun Teklifi” dikkate alınmamış, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve örgütlerinin görüşlerinin dahil edilmediği şekilde düzenlemeye gitmek tercih edilmiştir. Bu yasanın bu haliyle yürürlüğe girmesini kabul etmiyoruz. Yapımı sürecinde bizlere fikrimizi sormadınız, ancak artık sesimizi duymak zorundasınız. Aşağıdaki 3 temel talebimizin karşılanması için tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bugün başlayacak imza kampanyamız başta olmak üzere kesintisiz mücadele etmeye devam edeceğiz.

Taleplerimiz Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edildiği, geçmiş çalışma yıllarını kapsayan, fiili çalışma süresi şartını kaldıran, yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
YIPRANMA PAYI HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!