Tepki çeken karikatür sonrası kamuoyunun hedefi haline gelen Leman dergisi, sessizliğini bozdu. Yapılan açıklamada çizimin amacının Müslümanların haklı mücadelesini anlatmak olduğu savunuldu. Dergi, dini değerleri aşağılamak gibi bir niyet taşımadığını vurguladı.
Leman dergisi, Hz. Muhammed’i hedef aldığı iddia edilen karikatür nedeniyle büyük tepki toplamıştı. Türkiye genelinde protestolarla karşılaşan dergiye karşı adli soruşturma da başlatılmıştı. Gelen tepkiler üzerine dergi yönetimi X (eski adıyla Twitter) üzerinden resmi bir açıklama yaptı.
“200 Milyon Kişi Bu İsmi Taşıyor, Karikatürde Aşağılama Yok”
Dergi açıklamasında, dünyada en çok kullanılan isimlerin Muhammed, Mehmet ve Mamadu olduğuna dikkat çekilerek bu isimlerin tamamının Hz. Muhammed'in adını yaşatmak için tercih edildiği ifade edildi. Tartışmalı karikatürün çizerinin, İsrail saldırılarında öldürülen bir Müslümanı konu aldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Mazlum Müslüman halkın haklı mücadelesini çizmek istedik. Karikatürde dini değerleri aşağılama amacı asla yoktur. Bu yöndeki yorumlar kötü niyetlidir.”
“Peygamber Tasviri Yok, Provokasyona Gelmeyin”
Leman, Hz. Muhammed’in İslam’da herhangi bir görsel temsili olmadığını da vurgularken, “Peygamber Efendimizin tasviri yoktur. Bu nedenle çizimin o şekilde yorumlanması iyi niyetli bir yaklaşım değildir” dedi.
Açıklamada protestoları düzenleyen bazı çevrelerin kasıtlı olarak halkı provoke ettiği öne sürülürken, “Protesto eden iyi niyetli kardeşlerimizi bizi doğru anlamaya davet ediyoruz” denildi.
“Mavi Marmara’yı Kapak Yapmış Bir Dergiyiz”
Leman dergisi geçmiş yayınlarını da hatırlatarak, Filistin meselesine yıllardır duyarlılık gösterdiklerini belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“5 kez Filistin özel sayısı hazırlamış, Mavi Marmara dahil olmak üzere yüzlerce kez zulmü kapak yapmış bir dergiyiz. Vicdanımızı sorgulama hakkınız yok.”
Son olarak, dergi kamuoyundaki yanlış anlamalardan dolayı kırılan okurlarına da seslenerek, “İyi niyetli tüm okurlarımızdan özür diliyoruz” dedi ve yetkilileri provokasyonlara karşı göreve davet etti.