Balıkesir Psikologlar Derneği’nden 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü mesajı: ”Meslek yasası istiyoruz”

Balıkesir Psikologlar Derneği, 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Psikologlar Derneği, 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Dernek yönetimi bu kapsamda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Akın’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Balıkesir Psikologlar Derneği, 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü kapsamında Ahmet Akın’a yaptığı ziyaretin ardından bir mesaj yayınladı;

”Terapi desteği almanın önemini hemen hemen hepimiz biliyoruz ama konu terapiye gitmek olunca ilk adımın ne olacağını, terapisti nasıl seçeceğimizi, sürecin nasıl ilerleyeceğini netleştiremediğimiz için kendimizi bir bilinmezlik girdabında buluyoruz. Terapi desteği almaya niyetlenmek başlı başına bir adım çünkü danışanın şeffaflığını, içtenliğini ve savunmasızlığını güvenli bir alanda yaşayabilmesi; terapistinin bunları sunabilmesi oldukça önemli.

Psikolog meslek yasası ve denetlemesi olmaması nedeniyle alanda lisansı psikoloji olmayan ancak kendini psikolog olarak tanıtan bireyler hem toplum ruh sağlığına hem de mesleğin var oluşuna zarar vermektedir. Bu nedenle maddi-manevi emek isteyen bu sürecin en verimli şekilde geçebilmesi için kritik bir konu gündeme geliyor “kendin için doğru terapisti” bulmak. Balıkesir Psikologlar Derneği olarak
terapist seçiminde önemli olduğunu düşündüğümüz 5 noktayı sizlerle paylaştık.

 

1. Psikoloğun, psikoterapi yapma yeterliliği ve yetkinliği seçeceğiniz terapistin psikoloji lisansının yanında yüksek lisansının da olmasına dikkat edilmelidir.

Buna ek olarak lisans sonrası aldığı eğitimlere de bakılmalıdır. Bizim alanımızda sürekli eğitim çok önemli ama ne yazık ki meslek yasamız olmadığı için belli bir standart ve denetimimiz yok. Bildiğiniz gibi de işini kötüye kullanan ve sahte psikologluk yapan birçok kişi var. O nedenle danışan, terapistinin özgeçmişini okumalı, eğer eksik bulduğu yerler varsa terapistine çekinmeden sormalıdır. Danışan, ilk seans öncesi kısa bir ön görüşme yapılmasını talep edebilir. Bunu yanında terapist ile ilk iletişimin sizi nasıl hissettirdiğine de bakabilirsiniz.

 

2. Psikoloğun uzmanlık alanı, terapi yöntemi

Seçtiğiniz psikoloğun sizin ihtiyacınız olduğu (çocuk, ergen, yetişkin, çift, bireysel, cinsel, bağımlılık) alanda çalışıyor olması önemlidir. Daha önce buna benzer problemlerle çalışıp çalışmadığını sorabilirsiniz.

 

3. Bütçe

Profesyonel, devamlılık gerektiren ve uzun soluklu bir terapi planlaması için ayırmak istediğiniz bütçeyi göz önünde bulundurmalısınız. En pahalı olan, çok tanınan bir psikolog en iyisidir, diye bir şey tabii ki yok. Donanımlı, güncel, kendini yetiştirmiş, etik standartları olan ve bütçenize uygun bir psikolog bulmak önemlidir. Hangi aralıklarla seans yapılacağı ve seans süresini bilmeniz bütçe planı için iyi bir adım olur.

 

4. Danışanın terapistten beklentileri

Nasıl hissettiğinizi keşfetmeyi mi, duygu odaklı yaklaşımları mı tercih ediyorsunuz yoksa kısa süreli değişikliklerle yönlendirilen seansları mı? Terapide kim daha aktif olmalı? Derin düşünmeniz için ihtiyacınız olan alanı veren terapist mi sizin için daha iyi? Terapistin yaşı, popülerliği, cinsiyeti, kökeni, demografik özellikleri sizin için önemli mi? Terapistin tecrübesi sizin için ne kadar önemli? Bu soruları tek tek cevaplandırıp ona göre seçmenizi öneririz.

 

5. Terapi süreci

Diyelim ki içinize sinen bir terapist ile sürece başlamaya karar verdiniz. Evet, bu aradığım terapist diyebilir misiniz? Belli bir süre sonrası içinse cevabımız evet. İlk 3 seansın önemini her zaman vurgularız. Sizi anladığını, beklentilerinizi karşılayabilecek yeterlilikte olduğunu, istediğiniz güven ortamını sağladığını, şeffaf ve özgür bir şekilde kendinizi açmaya başladığınızı, yargılanmayacak bir alanda olduğunuzu, rahatça seanslarla ilgili geribildirim verebileceğinizi, hazır hissetmediğiniz konulara karşı tutumunu, sizi yeterince iyi dinleyip dinlemediğini, dikkatinin sizde olup olmadığını, sizin hızınıza ve ihtiyaçlarınıza uyum sağlayıp sağlamadığını ilk 3 seansta anlıyorsunuz. Tüm bu sorulara evet yanıtını veriyorsanız doğru terapisti seçmişsiniz demektir. Bu, sizin süreciniz; eğer hoşunuza gitmeyen ve sizi rahatsız eden ya da sonradan değişen unsurlar olursa bunları konuşmaktan çekinmeyin.

Meslek yasası ile başta toplum ruh sağlığı ve psikologların haklarının korunduğu nice 10 Mayıslara…”

 

Balıkesir Psikologlar Derneği Yönetimi;

Büşra Özer Güney
Burak Yılmaz Karaca
Sude Korkmaz
Büşra Dayıca
Zehra Bekki
Okan Nalbantoğlu
Memnune Çakır

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Balıkesir Psikologlar Derneği’nden 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü mesajı: ”Meslek yasası istiyoruz”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!