EYT düzenlemesinin ardından emeklilikte yeni bir düzenleme bekleyen milyonlarca çalışanın gündeminde kademeli emeklilik var. Özellikle 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanların yakından takip ettiği süreçte SGK Uzmanı Ersin Bayav, 2027 yılına dikkat çekti. EMADDER’ın gündeme taşıdığı yaş ve prim modeli de yeniden tartışılmaya başlandı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar için önemli bir değişiklik yapılırken, bu tarihten sonra çalışma hayatına başlayanların emeklilik şartları tartışılmaya devam ediyor.
Özellikle 2000-2008 yılları arasında sigorta başlangıcı bulunan çalışanlar, yaş ve prim şartlarının işe giriş tarihine göre kademelendirilmesini talep ediyor.
Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) temsilcilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği görüşme de kademeli emeklilik beklentilerini yeniden gündemin üst sıralarına taşıdı.
SGK Uzmanı Ersin Bayav 2027 Yılına İşaret Etti
Kademeli emeklilik tartışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan SGK Uzmanı Ersin Bayav, beklentisi bulunan çalışanlar açısından 2027 yılını işaret etti.
Bayav’ın değerlendirmesine göre olası bir düzenlemenin, sigorta başlangıç tarihine göre aşamalı geçiş sağlayan bir model üzerinden şekillenmesi gündeme gelebilir.
Ancak burada kritik bir ayrıntı bulunuyor: 2027 tarihi şu aşamada açıklanmış resmi bir düzenleme veya yürürlük tarihi değil. Söz konusu tarih SGK Uzmanı Ersin Bayav’ın değerlendirmesine dayanıyor.
Dolayısıyla 2000 sonrası sigortalılar için kademeli emekliliğin kesin olarak 2027’de çıkacağı şeklinde değerlendirilmemesi gerekiyor.
Kademeli Emeklilikte Yaş ve Prim Şartı Nasıl Olabilir?
Kademeli emeklilik tartışmalarında öne çıkan modellerden biri EMADDER tarafından savunulan sistem.
Bu modele göre 9 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan çalışanların emeklilik yaşı ve prim şartlarının işe giriş yılı ilerledikçe kademeli şekilde artırılması öngörülüyor.
Öneride başlangıç noktası olarak 9 Eylül 1999-2000 döneminde sigortalı olanlar için kadınlarda 43, erkeklerde 45 yaş ve 6 bin 400 prim günü bulunuyor.
Sonraki her sigorta başlangıç yılında yaş şartının bir yıl, prim şartının ise 75 gün yükseltilmesi öneriliyor.

EMADDER’ın Önerdiği Kademeli Emeklilik Tablosu
|
Sigorta Başlangıcı |
Kadın Yaş |
Erkek Yaş |
Prim Günü |
|
9 Eylül 1999-2000 |
43 |
45 |
6.400 |
|
2001 |
44 |
46 |
6.475 |
|
2002 |
45 |
47 |
6.550 |
|
2003 |
46 |
48 |
6.625 |
|
2004 |
47 |
49 |
6.700 |
|
2005 |
48 |
50 |
6.775 |
|
2006 |
49 |
51 |
6.850 |
|
2007 |
50 |
52 |
6.925 |
|
2008 |
51 |
53 |
7.000 |
Bu rakamların mevcut mevzuat olmadığı, EMADDER tarafından savunulan bir model olduğu özellikle vurgulanmalı.
2000-2008 Arası Sigortalılar İçin Kademeli Emeklilik Çıktı Mı?
Hayır. Paylaşılan bilgiler itibarıyla 2000-2008 yılları arasında sigorta başlangıcı bulunan çalışanlara yönelik yürürlüğe girmiş yeni bir kademeli emeklilik düzenlemesi bulunmuyor.
Bu nedenle internette yer alan yaş ve prim tablolarının “yeni emeklilik şartları belli oldu” şeklinde sunulması yanıltıcı olabilir.
Şu anda tartışılan konu, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanların emeklilik koşullarında kademeli bir geçiş yapılıp yapılmayacağı.
EMADDER’ın önerisi ve uzmanların değerlendirmeleri bu tartışmanın parçaları olsa da yeni şartların geçerli olabilmesi için resmi düzenleme yapılması gerekiyor.
Kademeli Emeklilikte Gözler 2027’ye Çevrildi
SGK Uzmanı Ersin Bayav’ın 2027 yılına ilişkin değerlendirmesi, kademeli emeklilik bekleyen çalışanlar açısından yeni bir beklenti oluşturdu.
Önümüzdeki süreçte hükümet ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı cephesinden yapılacak açıklamalar yakından izlenecek.
Olası bir düzenlemenin gündeme gelmesi durumunda en önemli başlıkların sigorta başlangıç tarihi, kadın ve erkekler için yaş sınırı, gerekli prim günü ve düzenlemenin hangi çalışanları kapsayacağı olması bekleniyor.




