Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Denetim ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Birol Şahin, belediyenin bazı ihale süreçlerine ilişkin dikkat çeken tespitlerde bulundu. Şahin, yaklaşık maliyetin ihale sürecinde yeniden belirlenmesine yönelik uygulamaların kamu ihale mevzuatı açısından tartışmalı olduğunu savunarak, “Sadece birkaç dosyada bile bu tabloyla karşılaşıyorsak, geneli düşünmek gerekir” dedi.


Meclis kürsüsünden ihale süreçlerine yönelik eleştiriler

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Denetim ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Birol Şahin, belediyenin ihale süreçlerine ilişkin yapılan incelemelerde ortaya çıkan bulguları kamuoyuyla paylaştı. Şahin, kamu ihale mevzuatının temel ilkeleri ile sahadaki bazı uygulamalar arasında uyumsuzluklar bulunduğunu öne sürdü.

Şahin, yaptığı değerlendirmede özellikle yaklaşık maliyet belirleme sürecine dikkat çekerek, bu unsurun ihale sisteminin en kritik aşamalarından biri olduğunu vurguladı.


“Yaklaşık maliyet sonradan değiştirilemez” vurgusu

Şahin, yaklaşık maliyetin ihale başlamadan önce belirlenmesi gerektiğini ve teklif değerlendirmelerinde esas alınan temel kriter olduğunu hatırlattı.

Ancak bazı dosyalarda farklı bir uygulama ile karşılaştıklarını belirten Şahin, tekliflerin yüksek kalması durumunda yaklaşık maliyetin yeniden düzenlendiğine dair örnekler bulunduğunu ifade etti.

Şahin, meclis konuşmasında bu durumu şu sözlerle dile getirdi:
“İhale öncesi yaklaşık maliyet belirlenir ve en uygun teklif seçilir. Ancak yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflere ihale verilmez. Buna rağmen bazı ihalelerde teklif yüksek çıkınca ikinci bir yaklaşık maliyet belirlenerek sürecin o teklif üzerinden sonuçlandırıldığı görülmektedir.”


Üç ihalede dikkat çeken örnekler

Denetim Komisyonu çalışmaları kapsamında incelenen bazı dosyalarda benzer uygulamalara rastlandığı belirtildi.

Kurtdere Tribün ve Çatı Yapım İhalesi’nde yaklaşık maliyetin 6 milyon 898 bin TL olarak belirlendiği, ancak süreç içinde 7 milyon 548 bin TL’lik teklifin öne çıktığı, ardından yaklaşık maliyetin 7 milyon 564 bin TL’ye yükseltildiği ifade edildi.

Karesi Dans Okulu İhalesi’nde ise 10 milyon 235 bin TL’lik ilk yaklaşık maliyete rağmen 7 milyon 968 bin TL’lik daha düşük bir teklif bulunmasına karşın, ihalenin 11 milyon 150 bin TL’lik teklif üzerinden sonuçlandırıldığı ve sonrasında yaklaşık maliyetin 11 milyon 789 bin TL olarak güncellendiği aktarıldı.

Akaryakıt alım ihalesinde de benzer bir durumun yaşandığını belirten Şahin, 260 milyon 81 bin TL’lik yaklaşık maliyetin ardından 308 milyon 153 bin TL’lik teklif geldiğini, daha sonra yaklaşık maliyetin yeniden düzenlenerek ihalenin bu teklif üzerinden sonuçlandırıldığını söyledi.


“Sadece birkaç dosyada bile bu tablo var”

Şahin, Denetim Komisyonu’nun tüm ihale dosyalarını inceleme imkânının sınırlı olduğunu hatırlatarak, ulaşılan örneklerin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

“Sadece birkaç dosyada bile bu sonuçlarla karşılaşıyorsak, tüm ihaleler incelendiğinde ortaya çıkabilecek tabloyu düşünmek gerekir” diyen Şahin, daha kapsamlı bir incelemenin önemine işaret etti.


Mevzuat ve kamu yararı tartışması

Kamu ihale mevzuatına göre yaklaşık maliyetin üzerinde kalan tekliflerin doğrudan kabul edilmesi yerine sürecin yeniden değerlendirilmesi ya da ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirten Şahin, mevcut uygulamaların şeffaflık ve kamu yararı ilkeleri açısından tartışmalı olduğunu savundu.


“Sürecin takipçisi olacağız”

Balıkesir halkının kaynaklarının doğru ve şeffaf kullanılmasının temel sorumlulukları olduğunu ifade eden Şahin, ilgili denetim mekanizmalarının da süreci değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, açıklamasını “Kamuoyunun bu süreci yakından takip etmesi gerekiyor. Çünkü mesele yalnızca bir ihale değil, kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığı meselesidir” sözleriyle tamamladı.

Muhabir: Haber Merkezi