Sındırgı ve Simav hattında hareketlilik arttı — Yer Bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir uyardı: “Ciddi risk altındayız.”

Balıkesir son günlerde yeniden yer hareketliliğiyle gündemde.
Sındırgı ve Simav’da art arda meydana gelen depremler, uzun süredir sessiz olan ölü fay hatlarını harekete geçirdi.
Yer Bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede 7.2 büyüklüğüne kadar çıkabilecek depremlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.


🌍 “Ölü Faylar Aktif Hale Geldi”

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Simav Fay Zonu üzerinde yapılan son incelemelerde daha önce haritalanmamış fayların hareketlendiğini belirtti.

“Son depremlerle birlikte bu faylar yeniden aktif hale geldi. Bu sistemin 6 ila 7.2 büyüklüğünde depremler üretme potansiyeli var. Ancak bunu önceden tahmin edebilmek için jeolojik, sismolojik ve jeodezik çalışmaların bir arada yürütülmesi şart.”

Sözbilir, bölgede yapılan “Diri Fayların Güncellenmesi Projesi” kapsamında önemli bulgular elde edildiğini, bazı fayların yeniden sınıflandırılması gerektiğini vurguladı.


🌡️ Yer Altında Tehlikeli Isınma: 3 Derecelik Artış

Son depremlerin ardından Emendere Jeotermal Sahası ve Simav çevresinde dikkat çeken değişimler yaşandı.
Prof. Sözbilir, yeni sıcak su kaynaklarının yüzeye çıktığını ve bölge sıcaklığının 3 derece yükseldiğini belirtti.

Bu durumun, yer altı su seviyelerinde ve kimyasal dengelerde değişikliklere yol açtığını ifade eden uzman, yer kabuğundaki ısınmanın olası büyük depremlerin habercisi olabileceğini söyledi.


🧠 “Türkiye’de Deprem Bilimi Güçlendirilmeli”

Prof. Sözbilir, Türkiye’nin deprem araştırmaları konusunda uzman eksikliği yaşadığına dikkat çekti.

“Her bölgede Deprem Araştırma Enstitüleri kurulmalı. Yüksek donanımlı araştırmacılarla 7 bölgede lisansüstü düzeyde çalışmalar yapılmalı. Bu sayede hem ulusal hem bölgesel risk analizleri hızlanır.”


📊 Balıkesir Fay Haritasında Kritik Hatlar

  • Sındırgı Fay Zonu: Son sarsıntıların merkezi, 7 km derinlikte.
  • Simav Fay Zonu: 2011’de 5.9’luk depremle aktifleşmişti, şimdi yeniden hareketli.
  • Bigadiç – Dursunbey hattı: Gerilim birikimi sürüyor, uzmanlara göre “sessiz tehlike.”

Muhabir: Haber Merkezi