Filistin ve Ortadoğu siyasetinde dengeleri değiştirecek çok kritik bir liderlik değişimi resmen tamamlandı. Hamas, uzun süredir kamuoyunun yakın takibinde olan yeni genel liderini belirleme sürecinin nihayete erdiğini duyurdu.

Yapılan resmi açıklamaya göre, hareketin yeni liderlik koltuğuna Halil el-Hayya seçildi.


Seçim Süreci İkinci Tura Kalmıştı

Liderlik koltuğundaki değişim, oldukça kritik ve uzun bir seçim maratonunun ardından gerçekleşti. Hamas, Ekim 2024'te hayatını kaybeden eski lider Yahya Sinvar'ın yerini dolduracak ismi seçmek adına Mayıs 2026'da resmi bir seçim süreci başlattığını ilan etmişti.

Al Jazeera tarafından paylaşılan detaylara göre, hareket içindeki liderlik yarışı şu aşamalardan geçti:

  • Yapılan ilk tur oylamada adaylardan hiçbiri seçilmek için aranan salt çoğunluğu elde edemedi.
  • Hareketin iç tüzüğü ve yönetim yönetmelikleri gereğince seçimler zorunlu olarak ikinci tura uzadı.
  • İkinci tur oylamaların ardından delegelerin desteğini alan Halil el-Hayya, Yahya Sinvar'ın ölümünün ardından hareketin en tepesindeki yeni isim olarak belirlendi.

Kaynak: Al Jazeera