Tüketicinin kafe ve restoranlara yönelik ‘fahiş fiyat boykotu’ işe yaradı mı?

Restoran ve kafe işletmecileri, hafta sonu yapılan boykotun ardından satışlarda herhangi bir düşüş yaşanmadığını belirtiyor.

Tüketicinin kafe ve restoranlara yönelik 'fahiş fiyat boykotu' işe yaradı mı?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Restoran ve kafe işletmecileri, hafta sonu yapılan boykotun ardından satışlarda herhangi bir düşüş yaşanmadığını belirtiyor. Sektör temsilcileri, suçun kendilerinde değil, enflasyonda olduğunu savunuyor. İş insanları, alım gücünün azalmasıyla her şeyin pahalı hale geldiğini ifade ediyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi’ne göre, restoranlarda yeme içme maliyetleri üzerine yapılan tartışmalar son haftalarda artarak boykot çağrısına dönüştü.

İTO 17. Restoran ve Yiyecek İçecek Meslek Komitesi Başkanı Ebru Koralı, sektörün uzun süredir haksız yere eleştirildiğini belirterek, “Biz kötü değiliz, kötü olan enflasyon” dedi.

Koralı, maliyetlerdeki artışı şu şekilde açıkladı: “Restoran giderlerinin yüzde 33’ü malzeme maliyeti, yüzde 30’u personel gideri, yüzde 10’u enerji gideri, yüzde 10’u kira ve yüzde 5’i diğer giderlerden oluşuyor. Geriye kalan yüzde 12’lik kısım ise vergi öncesi brüt kar. Bu durumda restoranların ‘çok kazançlı olduğu’ iddiası gerçeği yansıtmıyor.”

Aynı zamanda Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri olan Koralı, restoranlardaki fiyat artışlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Her sene Bodrum’da iddia edilen yüksek lahmacun fiyatları gerçeği yansıtmıyor. Bu kişisel tercihlere bağlı bir durum. Enflasyonla mücadele etmek hepimizin sorumluluğunda olmalı.”

Sosyal medya üzerinde başlatılan #fahişyemeğeboykot kampanyasına rağmen restoranlar hala dolu. MTM Medya Takip Merkezi verilerine göre, sosyal medya kullanıcıları bu konuda 200 bini aşkın paylaşım yaptı.

Ancak işletmeler, hafta sonu yapılan boykotun satışlara etki etmediğini belirtiyor. Sektör temsilcileri, insanların gıda enflasyonunun ve hayat pahalılığının farkında olduğunu vurguluyor. Bu nedenle boykotun etkisiz kaldığını düşünüyorlar.

Merkez Bankası verilerine göre, yeme-içme harcamalarının banka ve kredi kartı harcamalarındaki payı düşüyor. Bu durum, restoran ve otellerin enflasyon sepetindeki payının yüzde 8,1739 olduğunu gösteriyor. Bu sektör, gıda, konut ve ulaştırmanın ardından en yüksek üçüncü harcama grubu olarak öne çıkıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre, lokanta ve otellerdeki fiyat artışı yüzde 94,97 olarak gerçekleşti ve en yüksek ikinci grup olarak dikkat çekti.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Tüketicinin kafe ve restoranlara yönelik ‘fahiş fiyat boykotu’ işe yaradı mı?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!