Doğal Gaz Ve Elektriğe Zam Beklentisi: BOTAŞ'ın Sermayesi 350 Milyar TL'ye Çıkarıldı
Doğal gaz ve elektriğe zam beklentisi, kış aylarında artması beklenen tüketim ve yükselen ithalat maliyetleriyle yeniden gündeme geldi. BOTAŞ'ın sermayesi 200 milyar TL'den 350 milyar TL'ye çıkarılırken, enerji uzmanları şirketin artan maliyetleri iç piyasaya aynı oranda yansıtmaması nedeniyle sermaye artırımına gidildiğini belirtti. Uzmanlar, 2027 yılı enflasyon hedefinin yüzde 21 olduğunu hatırlatarak yeni yılda doğal gaz ve elektriğe bu oranda veya buna yakın bir zam yapılmasının beklenebileceğini ifade etti.
Türkiye'nin enerji tüketiminde doğal gaz önemli bir yere sahip. Sanayide ve şehirlerin ısıtılmasında yoğun biçimde kullanılan doğal gazın Türkiye'deki yıllık tüketimi 55-60 milyar metreküp düzeyinde seyrediyor. Ülke, ihtiyacının önemli bölümünü ithalat yoluyla karşılıyor.
BOTAŞ'ın Sermayesi 350 Milyar TL'ye Yükseltildi
BOTAŞ'ın sermayesi, 200 milyar TL'den 350 milyar TL'ye çıkarıldı. Sermaye artışı, küresel enerji fiyatlarındaki yükselişin ve kış aylarında doğal gaz tüketimindeki artış beklentisinin öne çıktığı bir dönemde gerçekleşti.
Enerji sektörü uzmanları, BOTAŞ'ın doğal gaz ithalat maliyetlerinin yükseldiğine ancak bu maliyet artışının iç piyasadaki doğal gaz satış fiyatlarına aynı oranda yansıtılmadığına dikkat çekti.
Başta konutlar olmak üzere belirli ölçüde sübvansiyonların devam ettiğini belirten uzmanlar, BOTAŞ'ın 2026 yılını da zararla kapatmasının beklendiğini ve bu koşullar altında sermaye artırımının bir anlamda zorunlu hale geldiğini ifade etti.
BOTAŞ'ın sermayesindeki değişim, 200 milyar TL'den 350 milyar TL'ye yükseliş şeklinde gerçekleşti.
Türkiye Doğal Gaz İhtiyacını Büyük Ölçüde İthalatla Karşılıyor
Türkiye, doğal gaz ihtiyacını farklı kaynaklardan sağlıyor. Boru hatları üzerinden Rusya ve Azerbaycan'dan doğal gaz alınırken, LNG tedarikinde başta ABD olmak üzere Cezayir, Fransa ve Rusya öne çıkıyor.
Bu nedenle küresel doğal gaz ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik, Türkiye'nin ithalat maliyetlerini de etkiliyor.
Enerji uzmanlarına göre BOTAŞ'ın doğal gaz ithalat portföyünde boru gazı anlaşmaları ile LNG kontratları bulunuyor. Petrole endeksli kontratlarda Brent petrol, Avrupa'daki gaz ticaret merkezlerine endeksli kontratlarda ise ilgili piyasa fiyatları etkili oluyor. Spot LNG alımlarında da TTF fiyatları doğal gazın ithalat maliyetinin belirlenmesinde rol oynuyor.
Küresel Doğal Gaz Fiyatlarında Yükseliş
Küresel piyasalardaki gerilimler, Brent petrolün yanı sıra doğal gaz fiyatlarını da tarihi düzeylere taşıyor.
Avrupa doğal gaz piyasasının gösterge fiyatı olan TTF'de, bir metreküp gazın fiyatı 1 doların üzerine çıktı.
Uzmanlar, petrol ve doğal gaz fiyatlarının aynı dönemde yükselmesinin BOTAŞ'ın farklı kaynaklardan sağladığı gazın ağırlıklı ortalama ithalat maliyetini artırdığına dikkat çekiyor.
Bu durum, iç piyasadaki satış fiyatları ile ithalat maliyetleri arasındaki farkın BOTAŞ açısından daha fazla önem kazanmasına neden oluyor.
Kış Aylarında LNG Maliyeti Artabilir
Doğal gaz tüketiminde kış ayları ayrı bir önem taşıyor. Konutlarda ve ticarethanelerde ısınma amacıyla tüketimin yükselmesi, Türkiye'nin daha fazla doğal gaz tedarik etmesini gerektirebiliyor.
Enerji uzmanları, kış aylarında artan tüketimin karşılanması için LNG ithalatının gündeme gelebileceğini belirtiyor. Buna bağlı olarak Türkiye'nin LNG tedarik maliyetlerinin de yükselmesi bekleniyor.
Uzmanlara göre bu tablo, doğal gaz fiyatları üzerinde belirgin bir maliyet baskısı oluşturabilir.
Elektrik Ve Doğal Gaza Yüzde 21 Zam Beklentisi
Doğal gaz ve elektriğe zam beklentisinin arkasındaki en önemli unsurlardan biri de 2027 yılı enflasyon hedefi olarak gösteriliyor.
Uzmanlar, konutlarda doğal gaz sübvansiyonlarının azaltılması amacıyla kademeli tarifeye geçildiğini hatırlattı. Bu uygulamanın çok geniş kesimlerin faturasının katlanmasına yol açacağı ifade edilirken, doğal gazda özellikle konutlar için zam ihtiyacının bulunduğu görüşü dile getirildi.
Enerji sektörü uzmanları, hükümetin 2027 yılı enflasyon hedefinin yüzde 21 olduğunu hatırlatarak yeni yılda doğal gaz ve elektriğe bu oran ve bu orana yakınsayan bir zam yapılmasının beklenebileceğini belirtti.
Buradaki yüzde 21'lik oran, kesinleşmiş bir zam kararı değil, uzmanların 2027 enflasyon hedefi üzerinden dile getirdiği beklentiyi ifade ediyor.
BOTAŞ'ın Sermaye Artışı Ne Anlama Geliyor?
BOTAŞ'ın sermayesinin 200 milyar TL'den 350 milyar TL'ye çıkarılması, şirketin yükselen doğal gaz ithalat maliyetleri karşısındaki finansal durumunu yeniden gündeme taşıdı.
Uzmanların değerlendirmesine göre şirket, küresel piyasalardaki maliyet artışlarını iç piyasaya aynı oranda yansıtmadığı için maliyet baskısını kendi üzerinde taşıyor. Özellikle konutlara yönelik sübvansiyonların sürmesi de bu tabloyla birlikte değerlendiriliyor.
Kış aylarında tüketimin yükselmesi ve LNG tedarik maliyetlerinin artması halinde BOTAŞ'ın maliyet baskısının daha da belirginleşebileceği belirtiliyor.
Vatandaşın Doğal Gaz Ve Elektrik Faturası İçin Ne Anlama Geliyor?
Konutlarda doğal gaz tüketiminin özellikle kış aylarında artması, hane bütçelerinde enerji giderlerinin önemini artırıyor. Uzmanların değerlendirmeleri ise 2027'de doğal gaz ve elektrikte enflasyon hedefiyle uyumlu bir fiyat artışı beklentisine işaret ediyor.
Ancak kaynakta, doğal gaz veya elektriğe yüzde 21 oranında zam yapılacağına ilişkin kesinleşmiş bir karar bulunmuyor. Uzmanların ifadeleri, 2027 yılı için açıklanan yüzde 21 enflasyon hedefi ile enerji maliyetleri arasındaki ilişkiye dayanan bir beklenti olarak aktarılıyor.
Gözler 2027'deki Fiyatlandırma Adımlarında
BOTAŞ'ın sermayesinin 350 milyar TL'ye çıkarılması, küresel doğal gaz fiyatlarının yükselmesi ve kış aylarında tüketimin artacak olması enerji piyasasındaki maliyet baskısını gündemde tutuyor.
Önümüzdeki dönemde doğal gaz ithalat maliyetlerinin seyri, kış aylarında tüketimin ne ölçüde artacağı ve iç piyasadaki fiyatlandırma politikası, doğal gaz ve elektrik faturaları açısından belirleyici olacak.
Uzmanların mevcut değerlendirmesi ise 2027'de doğal gaz ve elektriğe yüzde 21 oranında veya bu orana yakın bir zam yapılabileceği yönünde.





