CHP bir yandan belediye operasyonları, gözaltılar, yargılamalar, tutuklamalar, görevden almalar, olağanüstü kurultaylar, mitinglerle boğuşurken..
Bir yandan ilçe ve il kongrelerini tamamlamaya uğraşıyor.
Taşrada parti üzerindeki iktidar ve yargı baskısından çok, kongreler konuşuluyor.
Siyasi kulisleri takip ediyoruz; mahalle delege seçimleri, ilçe kongreleri, adaylar, kim kazanır - kim kaybeder bahisleri, il kongresinde kimler yarışacak, hangi isim nereye evrilir, milletvekillerinin pozisyonu, Büyükşehir’in tavrı falan filan.
Taşranın CHP’sinde gündem bunlar.
BİR süre sonra bakacaksınız ki, CHP’nin belediye başkanlarının tamamı görevden alınmış, yerlerine ya kayyum atanmış, ya meclisten biri başkanvekili seçilmiş.
İktidar, iktidarını korumak adına anamuhalefet üzerindeki baskılarını arttırıyor.
Balıkesir taşrasında mevzunun bu kısmı ikinci planda. Ana gündem kongreler.
İLÇE kongreleri bir şekilde olup gidiyor. Şu ana kadar kavga gürültü duymadık. Öyle salonların dolduğu, hararetli, çatırtılı kongreler değil bunlar. Küçük ilçelerin kongreleri sessiz sedasız gerçekleşiyor.
Bandırma, Karesi, Edremit ve Altıeylül’ün kongrelerinde biraz gürültü olur. Sonuçta delege sayıları itibariyle İl kongresinde belirleyici olacak ilçeler bunlar.
Sonrasında İl kongresi yapılacak.
Herkesin telaşesi İl kongresi için.
MEVCUT İl Başkanı Erden Köybaşı tabanda antipatik bulunan bir isim. Kibirli duruşu, üstenci tavrı, otoriter yönetim anlayışı, partilileri küstürme ve kızdırmalardaki üstün gayretiyle tabanda eleştirilerin odağında.
Köybaşı, her şeye rağmen yeniden aday olacak.
Kaç adaylı bir kongre göreceğiz, şimdiden kestirmek zor. Şimdi “adayım” diye dolaşanların bir kısmı güçlü adaydan yana evrilebilir; bunlar görülmedik şeyler değil.
Erden Köybaşı, İl Başkanı seçildiği kongrede o zamanın Genel Başkan Yardımcısı, şimdinin Büyükşehir Başkanı Ahmet Akın’ın tam desteğini almıştı. Milletvekili Serkan Sarı da, kendi ekibinden olan Köybaşı’nın arkasında durmuş, yoğun kulis faaliyetiyle apaçık destek vermişti.
O süreçte ‘değişim’ sloganıyla yola çıkan ve Özgür Özel’e destek veren Ömür Boyuer tabanda gücü olan diğer adaydı.
Köybaşı ve Boyuer’in kapışmasında, az farkla ‘Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri’ kazandı.
‘Kılıçdaroğlu destekçileri’ diyorum; öyle ya, Özgür Özel’in ikinci turda kazandığı Genel Başkanlık yarışında, Kılıçdaroğlu’na destek vermişlerdi. Kurultaydan hemen önce Ahmet Akın, Serkan Sarı, Ali Kemal Deveciler ve Erden Köybaşı, destek imzalarının yer aldığı dosyayı Kılıçdaroğlu’na teslim etmişlerdi.
Şimdi Özgür Özel’in yanındalar!
Tam öyle sayılmaz tabi; örneğin Ahmet Akın hâlâ Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket ediyor. Mutlak butlan gerçekleşseydi, buna en çok sevinenlerden biri de kuşkusuz Ahmet Akın olacaktı.
Herkese ‘yakın’ duran Ahmet Akın’ın, Özgür Özel’e biraz mesafeli olduğunu söylemekte beis yok.
KÖYBAŞI’nın kazandığı İl kongresinde Ömür Boyuer’e omuz verirken bir anda karşı tarafa geçenler de oldu. Ahmet Akın ve Serkan Sarı ikilisi, Boyuer’le birlikte hareket ettiği bilinen kimi ilçe başkanlarını ve delegeleri kendi taraflarına çekmeyi başardı.
O kongrede şimdinin Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ise Boyuer’den yana tavır koymuştu. Aytekin, Özel’in ekibindeydi.
MİLLETVEKİLİ Serkan Sarı için, İl kongresindeki seçim zaferi kısa soluklu oldu. Erden Köybaşı’yı “kolay yönetirim” zannediyordu.. Sonuçta kendi ekibindendi.. Öyle olmadı.
Köybaşı, Serkan Sarı’nın gölge il başkanlığına boyun eğmedi. Böyle olunca Sarı ile ipler koptu.
Bugün parti işleri ve protokol icabı yan yana geliyorlar ama aralarındaki gerginliği herkes biliyor.
Serkan Sarı boşuna yeni bir İl Başkanı aramıyor.
Yine kendi ekibinden Özgür Başaran ismi üzerinde mesai yapıyor. Başaran için destek arıyor.
Beri yanda eski İl Başkanlarından İrfan Barış, mahalle delege seçimlerinden ilçe kongrelerine uzanan kulis yolculuğunun tam göbeğinde yine. Partinin ak saçlısı İrfan Barış, kendisi çıkmasa bile İl kongresine apaçık müdahil olacak; olmazsa uyuyamaz!
Köybaşı’nın kazandığı kongrede Ömür Boyuer için kurduğu iki olumsuz cümle sonucun belirleyicisiydi. Etkili adamdır kendisi.
Yine eski başkanlardan Ender Biçki, “taban isterse olur” modunda kulis çalışmalarını sürdürüyor.
CHP’de uzun yıllardır emeği olan, Altıeylül belediye başkan adayı Esin Balıbek de tam saha çalışıyor.
Tüm kongrelerde görüntü veren, partinin ağır abileriyle paslaşan, delege ağalarıyla toplu fotoğraf karelerine giren Balıbek’e nedense pek şans verilmiyor.
Oysa aday olduğu yerel seçimde CHP’nin hiç alamadığı kadar oy almayı başaran, etkili bir seçim kampanyası yürüten bir isimdi. Balıbek iddiasını sürdürüyor.
Bir de Mustafa Arabacı var; “adayım” diyen.
“Güçlü listeye yatarsın” demiştim kendisine, gülmüştü. O da kongrelerde boy gösteriyor.
ASIL mevzuya gelelim şimdi.
Serkan Sarı, Ensar Aytekin gerçeğini gözardı ederek, “partiye ben şekil veririm, benim istediğim olur, benim adayım kazanır” modunda ama..
Aytekin olağanüstü kurultaydaki operasyonuyla Sarı’ya ve ‘muhtemelen’ Ahmet Akın’a ayar verdi!
Bir önceki İl kongresinde Erden Köybaşı’ya karşı Ömür Boyuer’e omuz veren Aytekin, şimdi ‘birlik bütünlük’ çizgisinde, hem tek adaylı, hem Erden Köybaşı’lı bir kongre istiyor.
Ne yaptı Aytekin; kurultayda Erden Köybaşı’yı divan heyetine seçtirdi. Köybaşı, Divan Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
Seksen bir İl Başkanı var CHP’de.. Aytekin tuttu, Köybaşı’yı Divan heyetine yazdı.
Bu bir tavırdır; ayar vermektir. “Bana rağmen Balıkesir örgütünde farklı bir atraksiyon olamaz” anlamına gelir.
“İl kongresinde Köybaşı’nın arkasındayım” demektir.
Seçilir, seçilemez; orasını bilemeyiz şimdiden. Ama Ensar Aytekin bu anlamda net bir tavır koymuş oldu. Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı neticede. Örgütlere ayar vermekte tek yetkili.
BALIKESİR, heyecanlı bir İl kongresi yaşayacağa benziyor.
Bu süreçte kimileri Ömür Boyuer’in kapısını çalıyor uzun uzun.
Aslında Boyuer’in adaylığı için ortam müsait. Kaybettiği kongrenin rövanşını alabileceği bir ortam.
Ne ki, kendisini Büyükşehir’in Toplu Taşıma işlerine adadı.. Ulaşım şirketinin genel müdürlüğünü yapıyor. Hem riskli, hem uzun mesai gerektiren, hem de sorumluluğu büyük bir görevi omuzlamış durumda.
Orayı bırakıp, İl Başkanlığı yarışına gireceğini pek sanmıyorum. Bu arada kongre kulislerinin göbeğinde olduğunu da belirtmekte yarar var. Sonuçta adam partinin eski abilerinden.
Yine de “olmaz” demeyelim; Boyuer siyasetsiz yaşayamayanlardan.. “Ben işime bakıyorum” dese bile, avuçlarının kaşındığını, kalbinin pır pır ettiğini biliyoruz az çok.
***
CHP İl Başkanlığı’nın sosyal medyadaki paylaşımında, “Erden Köybaşı ile gurur duyuyoruz” ifadesi yer alıyor.
Kurultayda Divan heyetinde görev alması bakımından...
Pek çok partili de Bahçelievler delege seçimlerinden sonra sosyal medya hesabında kazanan liste için 23 Nisan şarkısı yayınlayıp dalga geçtiği için kendisiyle gurur duyuyordur kesin.
Aldığı tepkiler sonrasında, topu bize çevirip “partililer için değil, sizin için yaptım o paylaşımı” diyen Köybaşı ile biz de gurur duyuyoruz!..
***
NETİCE itibariyle bu yarış aslında adayların değil, Ensar Aytekin ve Serkan Sarı’nın yarışı gibi görünüyor.
Bakalım neler göreceğiz. Gelişmeleri izliyoruz.