Balıkesir İli Oda ve Borsaları Meclis Üyeleri İstişare Toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Balıkesir Ticaret Odası Barış Aydın Toplantı Salonunda yapılan İstişare Toplantısında Balıkesir’in sorunları ele alındı.
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula toplantının açılışında yaptığı konuşmada sanayici, tüccar ve KOBİ’lerin sorunlarını dile getirdi. Başkan Kula ayrıca Balıkesir ekonomisindeki güzel gelişmeler hakkında da TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu bilgilendirdi.


780127035 18121612343478496 343338587230221428 N


RAHMİ KULA: “FİNANSMANA ERİŞİM EN BÜYÜK SORUN”
BATO Başkanı Rahmi kula açılışta yaptığı konuşmada ilk olarak iş dünyasının sorunlarını dile getirdi. Kula, “Bizlerin, KOBİ’lerimizin, tüccarımızın, sanayicimizin en önemli, bir numaralı sorunu finansmana erişim. Gerçekten son iki yıldır bankaların kredi oranlarından dolayı finansmana erişimde üyelerimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bu finansmana erişimin dışında, özellikle altını çizerek söylemek istiyorum; özel bankaların yüksek faiz uygulamaları da üyelerimizi zor durumda bırakıyor, bunu ifade etmek istiyorum. Bizler artık yüksek enflasyonun düşmesini, buna paralel olarak da faizlerin düşmesini ve hayatın normalleşmesini bekliyoruz. Çünkü bu iki yıl artık bizleri son derece, bu faiz yükü yordu” dedi.


Aaa11F5F A53E 4185 8296 4Bd77F7Ee2D0


“NEFES KREDİSİYLE NEFES ALAMIYORUZ”
Rahmi Kula Nefes Kredisi’nde yaşanan aksaklıklara da değindiği konuşmasının devamında, “Sizlerin önderliğinde, başkanlığında 100 milyar TL Nefes Kredisi çıktı. Ben birçok noktada, en üst mercilerde bu 100 milyar liralık Nefes Kredisinin tek seferde verilmesini söylediğinize şahidim. Ancak 25'er milyonluk dilimler hâlinde veriliyor. İlk 25 milyonluk dilim KGF'de verildi; ben de kurul üyesi olarak o kurumun içindeyim. Ancak geriye kalan 75 milyonluk dilimin tek seferde verilmesi gerekiyor. Üyelerimiz, adı üstünde nefes kredisine ulaşamıyorlar, nefes alamıyorlar; bunu ifade etmek isterim” dedi.


“SANAYİ ÜRETİM İSTİHDAM VARSA TİCARET ARKASINDAN GELİYOR”
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ayrıca sanayicilerin yatırım ve üretme konusunda yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Yine sanayicimizin öz tüketim için yapmış olduğu yatırımlarda saatlik mahsuplaşma, sanayicimizin yaptığı yatırımın geri dönüşünü son derece uzatmakta, hatta bazı işletmelerimiz santrallerini kapatmak zorunda kalıyor. Bununla ilgili de tekrar bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Son günlerde oluşan sanayisizleşme süreciyle alakalı, sanayicimizin gerçekten büyümesi ve üretmesi gerekiyor. Eğer sanayi varsa, üretim varsa, istihdam varsa zaten ticaret de otomatik olarak arkasından geliyor. Bizlerin il olarak da ülke olarak da üretimi ve sanayiyi artırması gerektiğini her ortamda ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.


Fcb325F1 6F3F 4004 B242 3F4Ce90Ba770



“İHRACATI 530 MİLYON DOLARDAN 1,180 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK”
Balıkesir’de sanayici, tüccar ve KOBİ’lerin yaşadığı sorunları dile getiren Rahmi Kula konuşmasının devamında Balıkesir’de gerçekleşen güzelliklere değindi Kula, “Hep problemleri söyledik; hiç mi iyi şeyler olmuyor? İyi şeyler de oluyor. Biz 2018 Nisan ayında göreve geldik. 2017 yılında Balıkesir’in ihracat rakamı 530 milyon dolardı. Geçtiğimiz yıl (2025 yılında) bu rakam 1 milyar 180 milyon dolara çıktı. 1 milyar 180 milyon dolar, vergi dairesi Balıkesir’de olan firmaların yaptığı ihracat tutarıdır. Vergi dairesi burada olmayıp başka illerde bulunan ancak burada üretim yapan firmaları da eklediğimizde bu rakam 2,6 milyar dolara yükseliyor. İthalatımıza baktığımızda, ithalatımız ile ihracatımız arasında 700 milyon dolarlık bir fark var. Biz Balıkesir olarak dış ticaret fazlası veren bir iliz; dış ticaret açığı değil, dış ticaret fazlası veren bir iliz ve bundan açıkçası gurur duyuyoruz” bilgisini verdi.


“YASAKLAR OLMASIN”
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula Balıkesir’in ihracat rakamlarının da her geçen yıl arttığını dile getirerek ihracatın yukarıya tayınması için yapılması gerekenleri anlattı. Kula, “Yine 2026 yılına baktığımızda, geçen yıla göre ihracatımız yüzde 4,1 arttı. Esasında Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış. Bu artış daha da fazla olabilirdi; ancak zeytinyağı, beyaz et ve salça gibi ürünlerde —ki Balıkesir’in gıda sanayisi ağırlıklı olduğu bilinir— gıda ürünlerinde yapılan ihracat yasakları ve kısıtlamaları ihracatımızın daha yukarılara çıkmasına maalesef ket vurmuş oldu. Bu yasakların bir daha olmamasını temenni ediyoruz ki ihracatımızı daha yukarılara taşıyalım” dedi.


“YENİ OSB’LER BİR BİR YÜKSELİYOR”
Balıkesir’de yapım süreçleri devam eden OSB’ler hakkında da bilgiler veren Rahmi Kula, “Gönen’de ve Bigadiç’te Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerimiz var. Özellikle Gönen OSB’miz, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından desteklenen, hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en büyük Tarıma Dayalı OSB’si konumunda. Yine Balıkesir il ve ilçe oda/borsalarımız ve çevre illerdeki oda/borsalarımızla birlikte Ayvalık’ta, Avrupa’da ilk defa olacak Zeytinyağı Lisanslı Depoculuğu için bir şirket kurduk. İnşallah burada da Zeytinyağı Lisanslı Depoculuk faaliyetiyle birlikte üreticilerimizin ürünlerini daha iyi saklamaları, daha iyi fiyata satmaları ve kaliteli ürünü ihraç etmek için bu yatırımı hep birlikte el ele hayata geçireceğiz” diye konuştu. Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula konuşmasının sonunda verdiği desteklerden sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti.

Muhabir: OSMAN KANTARLIOĞLU