Güney Marmara'nın en önemli tarım üslerinden biri olan Balıkesir'de, üreticinin elini rahatlatacak ve bölge tarımına çağ atlatacak dev bir vizyon projesi tamamlandı.


Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, kente verdikleri lisanslı depo sözünü tutmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, 5,5 milyon dolarlık dev yatırımın kapılarını açacağını müjdeledi.

Yaklaşık 9 ay önce temeli atılan ve zorlu mevsim şartlarına rağmen gece gündüz çalışılarak hasat dönemine yetiştirilen dev tesis, 15-20 gün içinde üreticilerin hizmetine sunulacak.


Sezona Yetişti: 30 Bin Tonluk Dev Hububat Deposu Kapasitesi

İnşaat sürecinde 62 gün boyunca aralıksız süren zorlu yağışlara rağmen ekiplerin büyük bir özveriyle çalıştığını belirten Başkan Mehmet Çetin, Haziran ayında başlayacak hasat sezonunu kaçırmamak için yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti.

Fiziki yapısı ve teknik özellikleri hakkında bilgi veren Çetin, süreci şu sözlerle aktardı:

"Balıkesir'e kalıcı bir eser bırakmak amacıyla yönetim kurulumuz, meclis üyelerimiz ve personelimizle canla başla çalıştık. Tesisimizde her biri 3 bin 750 ton kapasiteye sahip 8 adet modern silo bulunuyor. Böylece toplamda 30 bin tonluk dev bir hububat deposu kapasitesine ulaştık. Bir aksilik yaşanmazsa, bu ayın 25'i (25 Haziran) itibarıyla ilk ürün dökümleri resmen başlayacak."


Whatsapp Image 2026 06 03 At 12.45.50


Hiçbir Hibe Alınmadı: %65'i Borsanın Öz Kaynaklarıyla Yapıldı

Projenin mali boyutu ve finansman yönetimi hakkında tamamen şeffaf bir süreç yürüttüklerini vurgulayan Başkan Çetin, kurum menfaatlerini en üst seviyede gözettiklerini belirtti. Herhangi bir devlet hibesi kullanmadıklarının altını çizen Çetin, finansman detaylarını şu şekilde paylaştı:

  • Yatırımın toplam bütçesi 5,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
  • Finansmanın %65'lik kısmı tamamen Balıkesir Ticaret Borsası'nın kendi öz kaynaklarından karşılandı.
  • Geri kalan kısım için ise yalnızca Ziraat Bankası'ndan sübvansiyonlu özel kredi desteği alındı.

Yönetim kurulunda un ve yem fabrikası sahiplerinin de yer aldığını hatırlatan Çetin, ticari olarak kendilerine zarar verme ihtimali olsa bile tamamen Balıkesir çiftçisinin ve hinterlandının menfaatini düşünerek bu büyük riski göze aldıklarını söyledi.


Çiftçiye Tarihi Fırsat: 8 Ay Vadeli "Sıfır Faizli" Kredi Avantajı

Lisanslı depoculuk sisteminin üreticiyi piyasadaki fiyat dalgalanmalarına karşı koruyacağını ve finansal bir kalkan olacağını belirten Mehmet Çetin, sisteme dahil olan çiftçilere sunulacak sıfır faizli kredi avantajını bir örnekle açıkladı:

"Üretici hasat ettiği malını getirip depomuza emanet ettiğinde, Ziraat Bankası'ndan 8 ay vadeli ve sıfır faizli kredi kullanma hakkı kazanıyor. Örneğin, ambarımıza 1 milyon lira değerinde ürün teslim eden bir çiftçimiz, bu ürün karşılığında 800 bin lirayı faizsiz nakit kredi olarak çekip anında kullanabilir. 8 ay boyunca piyasayı izler, ürünü değerlendiğinde satıp bankaya olan borcunu rahatça kapatır. Bu, üreticimiz için bulunmaz bir finansal fırsattır."


Çanakkale'den Körfez'e Kadar Geniş Bir Bölgeye Hizmet Verecek

Personel kadrosunun kurulduğunu ve şu anda bakanlık nezdinde lisans alma aşamasında olduklarını duyuran Başkan Çetin, bu tesisin sadece yerel ölçekte kalmayacağını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) marifetiyle; Çanakkale, Karacabey, Kemalpaşa, Bigadiç, Sındırgı ve Körfez bölgesinden de tonlarca ürünün bu depolara sevk edileceğini müjdeledi.

Görkemli bir açılış töreni planladıklarını belirten Çetin, başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere ilgili bakanları, valiyi, milletvekillerini ve tüm oda başkanlarını Balıkesir'de ağırlayacaklarını ifade etti.


"Durmak Yok, Balıkesir İçin Yatırıma Devam"

Ticaret Borsası olarak geleceğe dönük yatırım vizyonlarının lisanslı depoculukla sınırlı kalmayacağını, yeni projeler için şimdiden çalışmalara başladıklarını belirten Mehmet Çetin, "Bu dev yatırım başarıyla bitti ama işimiz burada bitmiyor. Buradan elde edeceğimiz gelirleri yine Balıkesir'in tarımsal ve ticari ihtiyaçları için harcayacağız. Kentin neye ihtiyacı varsa araştırıp fizibilitesini çıkaracağız. Bizim işimiz gücümüz borsa, işimiz gücümüz Balıkesir'e yatırım. Durmak yok; her zaman elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.


A6544317 B3F3 40D6 A6Cf 369Aab42954F321E4C9F D869 4Ec6 B06B Be97C0562A05

Muhabir: Haber Merkezi