Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan ayı enflasyon rakamlarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Beklentilerin üzerinde gelen verilere rağmen iyimserliğini koruyan Şimşek, ekonomi yönetiminin yol haritasına dair kararlılık mesajı verdi.
Bakan Şimşek'ten Enflasyon Analizi: "Yükseliş Geçici, Hedef Kalıcı İstikrar"
Nisan ayında enflasyonun aylık bazda %4,2, yıllık bazda ise %32,4 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Şimşek, özellikle hizmet sektöründeki iyileşmeye dikkat çekti. Şimşek, hizmet enflasyonunun geçen yılın aynı dönemine göre 14,3 puanlık bir düzelme ile yıllık %40,3 seviyesine gerilediğini, temel mallarda ise bu oranın %16,5 olduğunu belirtti.

Küresel Baskılara Karşı Bütçe Hamlesi
Bakan Şimşek, dünya genelindeki jeopolitik gerginliklerin enerji ve emtia fiyatlarını yukarı çekerek enflasyon görünümünü baskıladığını ifade etti. Bu olumsuz etkileri minimize etmek adına şu adımların atılacağını vurguladı:
- Enerji ve Emtia Baskısı: Kısa vadedeki fiyat artışlarının jeopolitik gelişmelerden kaynaklandığı belirtildi.
- Bütçe İmkanları: Enflasyonist baskıları sınırlamak amacıyla bütçe olanakları çerçevesinde gerekli tüm adımların atılacağı kaydedildi.
"Dezenflasyon Süreci Devam Edecek"
Ekonomi politikalarının temel amacının vatandaşın refahını artırmak olduğunu belirten Bakan Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu değerlendiriyor ve dezenflasyonun devam etmesini öngörüyoruz. Kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını artıracak politikalarımızı kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz.”





