Avşa Adası’nda Geleneksel Bağbozumu Heyecanı: 5-6 Eylül’de Bereket ve Kültür Bir Araya Geliyor!
Marmara’nın gözde turizm merkezlerinden Avşa Adası, asırlık geleneksel bağ kültürünü ve coğrafi işaretli lezzetini muhteşem bir festivalle taçlandırıyor. Marmara Adalar Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen "Coğrafi İşaretli Adakarası Üzümü Bağbozumu Festivali", 5-6 Eylül 2026 tarihlerinde yerli ve yabancı ziyaretçileri adamızın eşsiz atmosferinde buluşturacak.
İki gün boyunca sürecek organizasyonda, ada kültürünün simgesi olan Adakarası üzümünün bağlardan sofralara uzanan bereketi coşkulu etkinliklerle yaşatılacak.
Geleneksel Kortej, Pekmez Kazanları ve Atölyeler
Festivalin ilk günü olan 5 Eylül Cumartesi, saat 14.00'te bağlardan Avşa İskele Meydanı'na uzanacak renkli "Adakarası Korteji" ile başlayacak. Meydanda kurulacak alanlarda geleneksel üzüm ezme süreçleri sergilenecek, pekmez kazanları kaynatılacak. Katılımcılar Üzüm Baskı Atölyesi ile unutulmaya yüz tutmuş zanaatları deneyimleme fırsatı bulurken, gün boyu sürecek müzik dinletileri adaya bayram havası katacak.
Sohbetler, Bağbozumu ve İskele Meydanı’nda Lezzet İkramı
Festivalin ikinci günü olan 6 Eylül Pazar ise kültür ve lezzet odaklı programlarla devam edecek:
12.30: Avşa Çınaraltı Çaybahçeleri’nde "Adakarası Sohbetleri"
14.30: Mehmet Dalgıç Adakarası Bağı (Çiftlik Mevkii) alanında sembolik Bağbozumu etkinliği
17.00: Avşa İskele Meydanı’nda vatandaşlara ve tatilcilere yönelik taze Sardalya ve doğal Üzüm Suyu İkramı
Avşa’nın köklü bağcılık tarihini yaşatmayı ve ada turizmine katkı sağlamayı hedefleyen festival için yetkililer, bağların bereketini ve adanın benzersiz kültürünü paylaşmak üzere tüm Balıkesirlileri ve tatilcileri Avşa’ya davet etti.






