Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız" dedi. Ancak Uraloğlu, bunun 2028'den önce olamayacağına işaret ederek "Yapım çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, olası İstanbul depremindeki ulaşım ve tahliye planlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“İstanbul’daki 2 tane köprümüzün askı halatlarından birini yeniledik. Askı halatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz” diyen Uraloğlu, “Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. İstanbul için tahliye planımız var” dedi.
Uraloğlu, “Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projemizi bitirdik. Bunun fizibilitelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız. Bunu da 2028 iddialı olabilir ama yapım çalışmalarına başlayacağız” diye konuştu.
YENİ OTOYOL PLANI
Uraloğlu ayrıca yine Ankara-İstanbul arasında yeni bir otoyol planladıklarını söyledi. Milli banliyö setinin prototip üretimi ve tasarımını da 2024’te yapacaklarını aktaran Uraloğlu, şöyle devam etti: “225 kilometre saatlik hızlı tren setinin tasarımına da başladık. 2025’te prototipini üretmiş olacağız. Sonrasında 250 kilometre hıza sahip yüksek hızlı tren setinin tasarımını ve milli metro projesinin tasarımını da 2026’da inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Yapacağımız trenleri; Alperen, Pars, Bora ve Alp şeklinde isimlendirdik, yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Aynı zamanda özel sektörü de özellikle desteklediğimizi bilmenizi isterim. Yeterince kapasite oluştuğu takdirde, belki bu sektörden bakanlık olarak çıkacağız. Bursa hızlı tren hattını 2026’da bitireceğiz. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattımızı 2027’de bitireceğiz. Kapıkule’den girdiğimizde artık Gaziantep’ten hızlı trenle çıkmış olacağız. Ankara- İzmir yüksek hızlı trenini 2028’de bitirmeyi hedefliyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden de geçecek olan ve Uzak Doğu’yu Londra’ya ikinci defa bağlayacak olan demir yolu hattımızı yine planlıyoruz. Karadeniz’e ulaşacak demir yolu hattımızın ilk etapta Kırıkkale ile Çorum arasının 2028’e kadar bitirilmesini planlıyoruz.”
‘2050’DE HER 2 KİŞİDEN BİRİ ARAÇ SAHİBİ OLACAK’
2020- 2050 yılları arasında yolcu sayısı- kilometre cinsinden ulaşıma yönelik talebin 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü ifade eden Uraloğlu, “2020 yılında 12 milyar ton olan dünya ticaret hacminin 2030 yılında 25 milyar tona, 2050 yılında 95 milyar tona ve 2100 yılında ise 150 milyar tona çıkacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde ise nüfusumuzun 2029’da 92,5 milyona, 2035’de 98 milyona ve 2053’te de 112,6 milyona çıkacağını tahmin ediyoruz. Ülkemizdeki araç sahipliği sayısının 2050’de Avrupa ortalamasına yakın olan 1000 kişiye 500 araç oranına ulaşacağını öngörüyoruz. Her 2 kişiden biri araç sahibi olacak. Bu durumda da ülkemizde şu anda yaklaşık 26,5 milyon olan araç sayısı, 2050’li yıllarda 55 milyon civarında olacak. İşte biz de bu gerçekler ışığında çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Son 21 yılda ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına harcadığımız yaklaşık 194 milyar dolar ile bu alanlarda çok önemli mesafeler katettik. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında kaydetmiş olduğumuz önemli yatırımlar ve gelişmeler ile stratejik konumumuzun gereğini en iyi şekilde değerlendirerek ülkemizi uluslararası alanda vazgeçilmez bir düzeye taşıdık” dedi.
Muhabir: Politika Gazetesi