Politika Gazetesi 18 Eylül 1990 Salı günü yayımlanan sayısında, SHP’nin 29 Eylülde gerçekleştireceği Kurultay öncesi, Balıkesir SHP’nin 23 Eylülde toplanarak Kurultay da görüş bildirmek üzere hazırlandığını belirten haberi manşete taşımış. Haberde SHP Genel Sekreteri Deniz Baykal’ın genel başkanlığa aday olup olmayacağının merak konusu olduğu vurgulanmış.

18 Eyl 90 Sali (Custom)

Manşet haber şöyle aktarılıyor: “SHP İl Başkanı Muhtar Kafkasyalı İzmir’ den döndü. Pazar günü Genel Başkan Erdal İnönü’nün düzenlediği toplantıya katılan İl Başkanı Kafkasyalı Balıkesir’in taban görüşünün belirlenmesi için gerekli temaslar sağlamaya başladığını söyledi. İzmir’de yapılan toplantıya İl başkanları, kurultay delegeleri SHP’li belediye başkanları, ilçe başkanları, il genel meclisi grup başkanları, Belediye meclis grup başkanlarından başka çok sayıda kişinin katıldığına dikkat çeken Kafkasyalı, ‘SHP olağan kurultaya hazırlanıyorsa böyle toplantılara sadece ilgililer çağırılmalıdır. Vatandaşların bu gibi toplantılara katılması önlenmelidir. Parti içindeki çeşitli çatışmalar parti içinde yeniden çözümlenir. Ancak bu olayları geçen vatandaşın kafasından gördüklerini silemezsiniz’ diye konuştu. 23 Eylül’de SHP İl Binasında, ilçe ve belde başkanları ile bir toplantı yapılacağını söyleyen Kafkasyalı, bu toplantıda 29 Eylül 1990’da Ankara’da yapılacak olan olağan kurultayda Balıkesir’in taban görüşünün belirleneceğini bildirdi. Böyle bir zamanda olağan kurultayın yapılmasının partiyi zayıflatmaktan ileri gitmeyeceğine değinen Kafkasyalı, ‘Böyle bir karar alınmamalıydı’ dedi. Bu arada ilçe ve belde örgütlerinin çeşitli toplantılar yaparak kendi içlerinde gelişen olayları tartıştıkları ve 23 Eylülde yapılacak toplantıya görüş götürmek üzere karara varmaya çalıştıkları ifade ediliyor. 29 Eylül’de yapılacak olağan kurultayda şu anda genel sekreter olan Deniz Baykal’ın genel başkanlığa adaylığını koyup koymayacağı merak konusu. Bazı il başkanlarının Baykal’a aday olması için baskı yaptıkları belirtiliyor.”

Birinci sayfadaki haber başlıkları: “Cenazeler anıt mezara nakledildi”, “Seçimler geçersiz”, “PTT santralinin hat kapasitesi doldu”, “TSE 2 firmanın sözleşmesini aldı”, “Öğretmenlerde tayin korkusu”. “Sürücü adayı dikkat”, “Tek ders sınavları yapılacak”, “Akçay’a 1000’lik yeni santral kurulacak”, “İşbir taktik mi değiştirdi?”

Muhabir: HİLMİ DUYAR