Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan dikkat çeken uyarı: Zincir marketlerin plastik poşet satışını tamamen kaldırarak yalnızca daha pahalı alternatifleri sunması, yasalara aykırı bulundu. Kurum, denetim ve yaptırım çağrısında bulundu.

3 Ağustos 2025 tarihli kararında Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bazı zincir marketlerin plastik poşet satışını tamamen durdurması ve bunun yerine sadece bez veya kağıt çanta seçeneklerini sunmasının, yürürlükteki mevzuata aykırı olduğunu tespit etti. Kurum, bu uygulamanın yalnızca ekonomik külfet yaratan bir dayatma olduğunu ve tüketiciye seçim hakkı tanımadığını belirtti.

Yapılan bireysel bir başvuru üzerine başlatılan incelemede, tüketicinin plastik poşet talebine rağmen yalnızca bez ve kağıt torba teklif edilmesi “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” kapsamında yer alan 8. maddeye aykırı bulundu. KDK, zincir marketlerin bu tutumunun, çevreci yaklaşım gibi görünse de yasaların özüne aykırı bir ekonomik baskı yarattığına dikkat çekti.

KDK: "Yasal Zorunluluk Görmezden Geliniyor"

Kamu Denetçiliği Kurumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdiği resmi tavsiye kararında, zincir marketlerin plastik poşet bulundurma yükümlülüğünü ihlal ettiğini, bu durumun idari denetime tabi tutulması ve yaptırım uygulanması gerektiğini ifade etti.

Kurumun kararında şu ifadelere yer verildi:
“Plastik poşet tedarik ve satışının yeniden sağlanması; buna paralel olarak da çevreci alternatiflerin sunulmaya devam edilmesi gereklidir. Mevzuat, tüketiciyi çevre dostu tercihlere yönlendirmeyi hedeflerken, seçenek sunmaksızın sadece pahalı torbaların dayatılması, bu hedefin dışına çıkılmasına neden olmaktadır.”

Tüketici hakları savunucuları da kararın yerinde olduğunu belirterek zincir marketlerin, çevreci hassasiyetleri kullanarak fiyat dayatması yapmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: KDK