Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinde yabancı uyruklu öğrencilere yönelik öğrenim ücretleri hakkında çıkan spekülasyonlara son noktayı koydu.

Kurul, yabancı öğrencilerden alınan ücretlerin Türk öğrencilere göre daha düşük tutulması yönünde bir talimat verildiği iddialarını kesin bir dille yalanladı.


YÖK: "Ücret Belirleme Yetkisi Üniversitelerin Mütevelli Heyetindedir"

YÖK tarafından yapılan resmi açıklamada, Başkan Prof. Dr. Erol Özvar’ın vakıf üniversitelerine bu yönde bir baskı veya talimat uyguladığı iddialarının tamamen asılsız olduğu vurgulandı.


Yasal Dayanak ve Yetki Sınırları

Açıklamada, ücretlendirme süreçlerinin yasal çerçevesi şu şekilde hatırlatıldı:

  • Kanuni Mevzuat: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca, vakıf yükseköğretim kurumlarında öğrenim ücretlerini belirleme yetkisi doğrudan üniversitelerin kendi mütevelli heyetlerine aittir.

  • YÖK’ün Sorumluluğu: Kurulun, belirli öğrenci grupları (yerli/yabancı) için özel bir ücret tarifesi oluşturma veya taban fiyat belirleme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.


Ara Sınıf Artış Oranlarına Dikkat Çekildi

YÖK, 19 Aralık 2025 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyi hatırlatarak, müdahale alanının sınırlarını netleştirdi:

"Yükseköğretim Kurulu, yalnızca hazırlık ve birinci sınıf dışındaki (ara sınıflar) öğrencilerin öğrenim ücretlerindeki artış oranlarına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisine sahiptir. Bu yetki, ücretlerin başlangıç seviyesini belirlemeyi kapsamaz."

Kaynak: Anadolu Ajansı