Üniversite hayali kuran milyonlarca aday için heyecan dorukta. Ancak 2026 yılı, spor ve eğitim ajandasının nadir görülen bir çakışmasına sahne oluyor.
ÖSYM’nin ilan ettiği 20-21 Haziran sınav tarihleri, Türkiye’nin Dünya Kupası heyecanıyla tam olarak kesişti.
Dev Çakışma: TYT ve Paraguay Maçı Aynı Gün!
A Milli Takımımız, Kosova’yı eleyerek vize aldığı 2026 Dünya Kupası'nda D Grubu'nda boy gösterecek. Ay-yıldızlıların gruptaki kaderini belirleyecek olan Paraguay karşılaşması, tam da YKS’nin ilk oturumu olan TYT’nin yapılacağı 20 Haziran’a denk geliyor. Bu durum, hem sınava girecek futbol tutkunu gençleri hem de sınav günü oluşabilecek trafik ve gürültü kirliliğinden endişe eden velileri harekete geçirdi.
Bakan Tekin’den "Tarih Değişikliği" Sinyali
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce LGS’de benzer durumlarda esneklik gösterildiğini hatırlatarak, gerekmesi durumunda takvim üzerinde çalışma yapılabileceğinin sinyalini verdi. Ancak şu an için ÖSYM’den gelen resmi bir "erteleme" kararı bulunmuyor. Mevcut durumda sınavlar duyurulan tarihlerde yapılacak.
Güncel YKS 2026 Sınav Takvimi
Eğer bir değişiklik yapılmazsa, sınav maratonu şu şekilde işleyecek:
- TYT (Temel Yeterlilik Testi): 20 Haziran 2026
- AYT (Alan Yeterlilik Testi): 21 Haziran 2026 (Sabah)
- YDT (Yabancı Dil Testi): 21 Haziran 2026 (Öğleden sonra)
YKS Neden Ertelenebilir?
Dünya Kupası gibi devasa bir organizasyonun yarattığı atmosfer, sınav odaklanmasını güçleştirebilir. Sınav saatlerinde sokaklarda oluşabilecek kutlama veya heyecan gürültüsü, öğrencilerin geleceğini belirleyen bu kritik 165 dakikayı riske atabilir. Kamuoyunda, sınavın bir hafta öne veya arkaya alınması yönünde beklenti oldukça yüksek.




