TABİP ODASI’NDAN ‘SICAK’ UYARILAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Tabip Odası yönetimi hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi üzerine aşırı sıcakların insan sağlığına yansıyan olumsuz etkilerden korunmak için önerilerde bulundu.

 

Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklarda en fazla görülen olumsuzluğun güneş çarpması olduğunu belirten Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan güneşin olumsuz etkilerinden korunmak ve yaşanabilecek sağlık sorunlarıyla ilgili bilgiler verdi.

 

“SICAK HAVA SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:

“Sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle; aşırı sıcakların sağlığımızı olumsuz etkilememesi için bazı bireysel ve kamusal önlemlerin alınması gerekmektedir.

Bilindiği üzere sıcakların aşırı yükselmesi sonucu geçtiğimiz yıllarda Avrupa ülkelerinde binlerce insan yaşamını kaybetmiş, pek çok insan hastalanmıştı. Sıcakların artması ile sorun olabilecek sağlık sorunları ve bunlar ile ilgili öneriler şu şekilde özetlenebilir.

 

“SICAKLARDA TUZ KAYBI ÖNEMLİ”

Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır. Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülebilir. 1-2 bardak tuz içeren sıvı verilmeli, kramp girmiş kasa masaj yapılmamalıdır. Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunulmalı, bunun için gerekirse koruyucu kremler kullanılmalıdır.

 

“SUSAMAMIŞ OLSANIZ BİLE SU TÜKETİN”

Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdırlar. Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çok sıcak havalarda ve aşırı egzersiz durumlarında bu miktar arttırılabilir. Susamamış olsanız bile su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar.

 

“GÜNEŞ ALTINDA KORUNMASIZ KALMAYIN”

Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınmalıdır. Açıkta çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmelidirler. Hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir.  Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olabilir. Ayaklarda mantar oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar giyilmeli, ayaklar her gün yıkandıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışılmalıdır. 5 dk. duş yeterlidir.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
TABİP ODASI’NDAN ‘SICAK’ UYARILAR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!