Elimizde bir tek bu tabak kaldı!

Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı'nin ilk ateşini yakan Balikesir Kuvayi Milliye örgütlenmesi 105 yaşında. Bu büyük günün unutulmaması için bugüne kadar çeşitli kutlamalar yapıldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Cemil Yurtman/POLİTİKA

Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı’nin ilk ateşini yakan Balikesir Kuvayi Milliye örgütlenmesi 105 yaşında.
Bu büyük günün unutulmaması için bugüne kadar çeşitli kutlamalar yapıldı.

Yapılan son onemli kutlamalardan biri de 2002 yılında, Vali Utku Acun döneminde 16-23 mayıs tarihleri arasinda düzenlenen Kuvayi Milliye Haftasıydi. Bu uygulamaya bütün ilçeler katılmış, Atatürk Parkında stantlar açılmış, büyük bir coşku yaşanmıştı. O dönemde Adnan Menderes Mahallesinde bir Kuvayi Milliye Anıtı da yapıldı.

Vali Acun, haftanin sona ermesinin ardından söyle demisti:
“Kuvayi Milliye Haftası yapıldı ama asıl önemli olan bunun devam ettirilmesi…”

 

STADYUM ULUSAL BAYRAMLARA KAPATILDI
Cok degil 5 ay sonra, 3 Kasım 2002 tarihinde AKP iktidara geldi ve Kuvayi Milliye Haftası bir daha da yapılmadı. Hafta dolayısı ile yaptırılan çini tabaklar da hatıra kaldı…

Kutlamaların süresi önce 3 güne sonra 1 güne indirildi.

Zaten daha sonra ‘yavaş yavaş’ bütün milli bayramlar da etkisizlestirildi. Örneğin Atatürk Stadyumu 23 Nisanlara,19 Mayıslara kapatıldı ama Türkçe Olimpiyatlarına sonuna kadar açıldı.

 

 

Eski Belediye Başkanı Yücel Yılmaz döneminde ise Milli Kuvvetler Caddesi tabelası da şimdiye kadar görülmemiş ‘örnek’ bir uygulama ile yere çakıldı.

 

 

Şu günlerde Alaca Mescid’te de onarım çalışmaları başlatıldı…

 

 

OYSA TARİHTE NELER OLMUSTU
1918 yılında 1. Dünya Savaşı bitmiş, Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmış, Osmanlı İmparatorluğunun silahları elinden alınmış ve Anadolu işgal edilmeye başlanmıştı.
Bu şartlar altında Izmir de, 15 mayıs 1919 tarihinde, İngiliz emperyalizminin desteği ile Yunan güçleri tarafindan işgal edilmisti.

İzmir’in işgal haberinin Balikesirde duyulmasının ardından, Balikesir’in de işgali yakındı. işgale karşı durmak için ilk direniş örgütlenmesi Alaca Mescit‘deki toplantı ile başlatıldı. Kimi “manda himaye” sözlerine karşı Leblebici Raşit Efendi‘nin; “Düşmanı geri döndürecek kuvvet, namlunun ucundadır.” sözleri mücadelenin karakterini belirledi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Elimizde bir tek bu tabak kaldı!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!