Milyonlarca kiracının yıllardır kanayan yarası olan "eriyen depozito" meselesinde Yargıtay son noktayı koydu.

Yıllar önce ödenen ve enflasyon karşısında adeta "sakız parasına" dönüşen depozitoların, aynı rakam üzerinden iade edilmesi dönemi bitti. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal karara göre, depozitolar artık "güncel kira bedeli" üzerinden iade edilecek.


33 Yıllık Hukuk Mücadelesi Zaferle Sonuçlandı

Tüm Türkiye’ye emsal olacak bu kararın ardında, 1993 yılında başlayan ve tam 33 yıl süren bir hukuk mücadelesi yatıyor. 1993’te 15 lira depozito ödeyen bir kiracı, 2014 yılında evden çıkarken parasının güncel değerini istedi. Yargıtay, "Depozito, ödenen kira bedeliyle orantılı ve güncel olmalı" diyerek kiracıyı haklı buldu.


Yeni Depozito Hesabı Nasıl Yapılacak?

Bundan sonra evden taşınırken alacağınız depozito, ilk ödediğiniz rakam değil, kiranızın kaç katı olduğuna bakılarak hesaplanacak. İşte yeni matematiksel formül:

  1. Oran Tespit Edilecek: Kiraya girdiğinizde ödediğiniz depozito, kiranızın kaç katıydı? (Örneğin: 1 kira, 2 depozito ise oran 2’dir.)

  2. Güncel Kira ile Çarpılacak: Evden çıkarken ödediğiniz son kira bedeli, bu oranla çarpılarak size iade edilecek.


Örnek Hesaplama: 3.000 TL Yerine 60.000 TL!

Kararın gücünü şu tabloyla daha net görebilirsiniz:

Detay Eski Sistem (Hukuksuz) Yeni Sistem (Emsal Karar)
Kiralama Tarihi (2015) 1.000 TL Kira / 3.000 TL Depozito 1.000 TL Kira / 3.000 TL Depozito
Kira Oranı - Depozito kiranın 3 katı
Tahliye Tarihi (2026) Son Kira: 20.000 TL Son Kira: 20.000 TL
İade Edilecek Tutar 3.000 TL 60.000 TL

Enflasyon Mağduriyeti Son Buluyor

Bu tarihi karar, özellikle 5-10 yıl gibi uzun süre aynı evde oturan kiracıların güvence bedellerini enflasyona karşı koruma altına alıyor. Ev sahipleri artık "Param değer kaybetti" diyerek depozitoyu pula dönüştüremeyecek. Uzmanlar, bu kararın ardından tahliye süreçlerinde yaşanan tartışmaların yargı yoluyla kiracı lehine sonuçlanacağını belirtiyor.

Muhabir: Haber Merkezi