İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Katar’daki Ras Laffan tesislerine yönelik saldırıların ardından Türkiye’yi bekleyen gizli bir tehlikeye dikkat çekti.
Enerji krizinin ötesinde, tıbbi görüntüleme sistemlerinin kalbi olan helyum gazı tedarikinde yaşanacak bir aksamanın, Türkiye’deki sağlık hizmetlerini durma noktasına getirebileceğini belirten Çömez, hükümete "erken uyarı" yaptı. Yılda 25 milyon MR çekilen Türkiye’de, cihazların devre dışı kalma riski kapıda mı? İşte Turhan Çömez’in ses getiren o açıklamaları...
Helyum Yoksa MR Yok!
Turhan Çömez, MR cihazlarının çalışma prensibine dair teknik detayları paylaşarak tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi:

- Kritik Soğutma: MR cihazlarındaki süper iletken mıknatısların çalışması için -269°C sıcaklık gerekiyor. Bu soğukluğu sağlayan tek madde ise sıvı helyum.
- Sistem Çökebilir: Helyum tedariği kesilirse, manyetik sistem devre dışı kalıyor ve cihazlar haftalarca çalışamaz hale geliyor. Bu durumun onarım maliyeti ise oldukça yüksek.
Katar Faktörü ve Tedarik Zinciri
Katar, dünyadaki en büyük iki helyum üreticisinden biri konumunda. Ras Laffan tesislerinin vurulması, küresel helyum üretimini doğrudan etkiledi:
"Tedarik zorlaşırsa özellikle eski tip cihazlar orta ve uzun vadede tamamen devre dışı kalabilir. Ülkemizde yılda yaklaşık 25 milyon MR çekiliyor; bu aksamanın yol açacağı sorunları öngörmek zor değil."
"Tedbir Almazlarsa Hesabını Sorarız!"
İYİ Parti olarak süreci yakından takip ettiklerini belirten Çömez, iktidarı önlem almaya çağırdı. Sert bir dille uyarıda bulunan Balıkesir Milletvekili, "İYİ Parti olarak erken uyarımızı yapalım, tedbir almazlarsa sonra hesabını da sorarız!" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı'nın stratejik helyum rezervi konusunda bir adımı olup olmadığı ise merak konusu.



