ABD Başkanı Donald Trump, İran ile devam eden çatışmalara ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Tahran yönetimiyle "verimli görüşmeler" yürütüldüğünü belirten Trump, ABD'de 3 Kasım'da yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce İran'a yeni bir askeri saldırı düzenlemeyeceklerini söyledi.
Ancak Washington'ın İran üzerindeki ekonomik baskısı ve limanlara yönelik abluka uygulaması devam edecek.
ABD ile İran arasındaki gerilimde gözler diplomatik görüşmelere çevrildi. Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada İran'la yürütülen temasların sürdüğünü duyurdu.
Trump'ın mesajındaki en dikkat çekici bölüm ise yeni bir askeri operasyonun zamanlamasıyla ilgili oldu.
ABD Başkanı, "İran İslam Cumhuriyeti ile verimli görüşmeler yürütüyoruz. ABD'de 3 Kasım'da yapılacak ara seçimlerden önce hiçbir zaman İran'a saldırmayacağız" ifadelerini kullandı.
Açıklama, Washington yönetiminin İran'a yönelik yeni askeri seçenekleri değerlendirdiğine ilişkin haberlerin ardından geldi.
Askeri Saldırı Yok, Ekonomik Baskı Devam Edecek
Trump, seçimlere kadar yeni bir saldırı olmayacağını söylerken İran'a yönelik baskının tamamen kaldırılacağı yönünde bir mesaj vermedi.
ABD'nin İran limanlarına uyguladığı ablukanın devam edeceğini belirten Trump, Tahran'ın nükleer silah edinmesini engellemeyi öncelikli hedef olarak gösterdi.
ABD Hazine Bakanlığı da İran'ın petrol taşımacılığında kullandığını iddia ettiği "gölge filo" içerisindeki 17 gemiye yeni yaptırımlar açıkladı.
Washington, bu gemilerin yaptırımları aşarak Asya ülkelerine milyonlarca varil petrol ve petrokimya ürünü taşıdığını öne sürüyor.
İran tarafında ise uranyum zenginleştirme konusunda geri adım sinyali gelmedi.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı'nın, ülkesinin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmeyeceğini ve mevcut uranyum stoklarını teslim etmeyeceğini söylediği aktarıldı.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise daha önce İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesinde ciddi bir azaltıma gitmesi gerektiğini ifade etmişti.
Gözler İran'ın Vereceği Yanıtta
Tarafların son haftalarda çatışmaları sona erdirmek ve küresel enerji taşımacılığı açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmak amacıyla karşılıklı teklifler sunduğu belirtiliyor.
Aktarılan bilgilere göre Trump yönetimi İran'ın son teklifini kabul etmedi ve Tahran'a yeni bir öneri sundu.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin ise ülkesinin bu öneriye birkaç gün içerisinde yanıt vermeyi planladığını söylediği bildirildi.
Trump'ın açıklamasından önce ABD'nin İran'ın enerji altyapısı ve nükleer tesislerini hedef alabilecek yeni askeri seçenekleri değerlendirdiği öne sürülmüştü.
Üst düzey ABD'li ulusal güvenlik yetkililerinin de Camp David'de İran'daki savaş ve Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiğine ilişkin seçenekleri görüştüğü aktarılmıştı.
Trump'ın son açıklamasıyla birlikte en azından 3 Kasım'daki Kongre ara seçimlerine kadar yeni bir ABD saldırısı yapılmayacağı yönünde başkanlık düzeyinde bir taahhüt verilmiş oldu.



