Piyasaların faiz politikasında atılacak yeni adımlara odaklandığı dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan dikkat çeken mesajlar geldi.
TBMM'de konuşan Karahan, enflasyonun ana eğiliminden iç talebe, enerji fiyatlarından kiralara kadar ekonomideki son tabloyu değerlendirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar gerekli sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi. Açıklama, Merkez Bankası'nın faiz politikasında enflasyon görünümünü merkeze alan temkinli yaklaşımını sürdüreceği mesajı olarak öne çıktı.
Karahan'ın açıklamasında bir sonraki faiz kararının yönü veya büyüklüğüne ilişkin doğrudan bir oran ya da indirim sinyali ise yer almadı.

Karahan: Enflasyonun Ana Eğilimi Yeniden Geriliyor
TCMB Başkanı, yıl içerisinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin dezenflasyon sürecinde ciddi bir ivme kaybına yol açtığını belirtti.
Sıkı para politikasının etkisiyle iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğini söyleyen Karahan, para politikasının doğrudan etkilediği kalemlerde enflasyondaki yavaşlamanın daha açık görüldüğünü ifade etti.
Savaşın etkilerinin belirginleştiği mart-haziran döneminde enflasyonun ana eğiliminin yükseldiğini anlatan Karahan, temmuz ayından itibaren yeniden gerileme başladığını kaydetti.

Eylül itibarıyla yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 29,7 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Karahan, yıllıklandırılmış enflasyon ana eğiliminin ise yüzde 23,7'ye işaret ettiğini söyledi.
Karahan'a göre arz yönlü baskıların hafiflemesi ve sıkı para politikasının katkısıyla dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde yeniden ivme kazanması bekleniyor.
Enerji cephesinde ise tablo daha farklı. Karahan, enerji grubundaki yıllık fiyat artışının eylül ayında yüzde 46,1 seviyesine ulaştığını ve geçen yılın yaklaşık 11 puan üzerinde bulunduğunu açıkladı.
Buna karşılık yıllık enflasyon hizmetlerde yüzde 44,7'den yüzde 37,7'ye, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36,1'den yüzde 27,6'ya, temel mallarda ise yüzde 19,9'dan yüzde 15,9'a geriledi.

Akaryakıt ve Kiralar İçin Dikkat Çeken Rakamlar
Karahan'ın sunumunda akaryakıt fiyatlarına ilişkin değerlendirmeler de öne çıktı. Şubat sonunda Orta Doğu'da başlayan gerilimin enerji arzına yönelik riskleri artırdığını belirten Karahan, doğal gaz, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarının bu süreçten etkilendiğini söyledi.
Ham petrol fiyatlarının yanı sıra küresel rafineri marjlarındaki artışın da son aylarda akaryakıt fiyatlarını yukarı taşıdığını belirten Karahan, Eşel Mobil Sistemi'nin küresel şokun yurt içindeki akaryakıt fiyatlarına yansımasını yaklaşık 16 puan sınırladığını ifade etti.

Kira fiyatlarına ilişkin verilerde ise yavaşlama dikkat çekti. Karahan, ağustos itibarıyla yeni kiralamalardaki yıllık kira artışının yüzde 26,4'e gerilediğini açıkladı.
Yeni kiralamalardaki fiyat hareketlerinin TÜİK'in kira enflasyonu verilerine gecikmeli yansıdığını belirten Karahan, mevcut görünümün kira enflasyonundaki gerilemenin devam edebileceğine işaret ettiğini söyledi.
Küresel tarafta enerji fiyatlarının halen önemli bir risk olduğunu vurgulayan Karahan, petrol fiyatlarının yüksek ve oynak seyrettiğini, doğal gaz fiyatlarının ise savaş öncesindeki seviyenin iki katından fazla olduğunu belirtti.





