Gazze’ye insani yardım taşıyan Madleen Gemisi, İsrail tarafından açık denizde durduruldu. Gemide yer alan Türk aktivist Şuayb Ordu’nun kim olduğu ve neden bu yolculuğa katıldığı merak konusu oldu. İşte tüm detaylar…

Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı aşmak amacıyla 1 Haziran 2025’te İtalya'nın Katanya Limanı’ndan hareket eden Madleen Gemisi, Freedom Flotilla Coalition (Özgürlük Filosu Koalisyonu) öncülüğünde yola çıktı. Ancak, yardım yüklü bu anlamlı yolculuk, İsrail güçlerinin uluslararası sularda düzenlediği baskınla kesintiye uğradı. Gemideki 12 aktivist gözaltına alınarak Aşdod Limanı’na götürüldü.

Şuayb Ordu Kimdir, Neden Gemideydi?

İsrail güçlerinin alıkoyduğu gönüllülerden biri olan Şuayb Ordu, 31 yaşında, Osmaniyeli bir Türk aktivist. Almanya’da serbest meslekle uğraşan, ilahiyat fakültesi mezunu Ordu, 2017’den bu yana Sümeyra Mittelmeer ile evli.

Ekran Goruntusu 2025 06 05 125236 Nxoj 1749219080

Eşinin desteğiyle Özgürlük Filosu’na katılan Ordu, sadece insani yardım değil, küresel ölçekte insan hakları, adalet ve onurlu yaşam hakkı için de bu misyona destek verdiğini ifade ediyor.

Gemide Kimler Vardı?

Madleen’in yolcuları arasında dünya çapında tanınan isimler de bulunuyordu:

· Greta Thunberg (İsveçli iklim aktivisti)

· Rima Hassan (Avrupa Parlamentosu üyesi)

· Ömer Faiad (Fransız gazeteci)

· Şuayb Ordu (Türk aktivist)

· Yasemin Acar, Baptiste Andre, Sergio Toribio gibi aktivistler...

İsrail’den Sert Müdahale: “Şov Bitti!”

İsrail ordusu, gemiye müdahale ettikten sonra yaptığı açıklamada Madleen’i “selfie yatı” olarak nitelendirdi ve “Şov bitti” ifadesini kullandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, aktivistlerin zarar görmediğini ve ülkelerine geri gönderileceklerini açıkladı.

Gazzeye Giden Madleen Gemisi Nedir Kimler Var Madleen Gemisi Ne Tasiyor 1749454909 7744

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, gemideki aktivistlerin Hamas propagandası yaptığını savunarak, “Gazze’ye ulaşmalarına asla izin vermeyeceğiz” dedi. Ayrıca, aktivistlere 7 Ekim olaylarını gösteren görüntülerin izlettirileceğini söyledi.

Greta Thunberg: “Kaçırıldık!”

İsveçli aktivist Greta Thunberg, sosyal medya platformu X’te yayınladığı videoda, “İsrail’i destekleyen güçler tarafından uluslararası sularda yakalanıp kaçırıldık” diyerek İsveç hükümetine baskı çağrısında bulundu.

Filistin’den Destek Mesajı

Batı Şeria’daki Filistin Dışişleri Bakanlığı da gemideki gönüllüleri “asil direnişin neferleri” olarak tanımlayarak, tüm aktivistlerin korunmasını istedi.

Madleen 2368453

Kaynak: BBC