Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım fonlarına yönelik düzenlemelerde önemli değişikliklere gitti. Yeni kurallarla serbest fonların tek bir şirkete ve aynı şirketler grubuna yapabileceği yatırımlara yüzde 35 sınırı getirilirken, TEFAS’ta işlem gören serbest fonların portföylerini haftalık olarak açıklamasının önü açıldı. Portföy yönetim şirketleri için 2027’den itibaren uygulanacak asgari sermaye tutarları da yükseltildi.

Sermaye piyasalarında fonları ve yatırımcıları yakından ilgilendiren yeni bir dönem başlıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım fonlarına ilişkin rehberde bir dizi değişiklik yaptı. Düzenlemeler özellikle serbest fonların belirli şirketlerde yoğunlaşmasını sınırlandırması ve portföylerin daha sık açıklanması açısından dikkat çekiyor.

Yeni düzenlemeye göre serbest fonlar, portföylerinin yüzde 35’inden fazlasını tek bir şirketin sermaye piyasası araçlarına yönlendiremeyecek. Aynı şirketler grubuna dahil şirketlere yapılan toplam yatırımlar açısından da yüzde 35 sınırı uygulanacak.


Serbest Fonlarda Yüzde 35 ve Yüzde 20 Sınırı

Düzenlemeyle fonların şirket sermayesinde sahip olabilecekleri paylara ilişkin de sınırlar getirildi.

Bir fon, bir şirketin sermayesinin yüzde 20’sinden fazlasını portföyünde bulunduramayacak.

Fonun bir şirketin halka açık paylarının yüzde 10’undan fazlasına sahip olması durumunda ise söz konusu yatırım daha yakından takip edilerek daha ayrıntılı raporlamaya tabi olacak.

Böylece yeni düzenleme, serbest fonların portföylerinin sınırlı sayıdaki şirket veya şirket grubunda aşırı yoğunlaşmasının önüne geçmeyi amaçlayan yeni kurallar getiriyor.


TEFAS’taki Serbest Fonlarda Haftalık Portföy Dönemi

Yatırımcı açısından en dikkat çekici değişikliklerden biri de portföy açıklamalarında olacak.

TEFAS’ta işlem gören serbest fonların portföyleri aylık yerine haftalık olarak açıklanacak.

Bu değişiklikle yatırımcılar, fonların hangi varlıkları portföylerinde tuttuğunu ve portföylerinde yaptıkları değişiklikleri daha sık takip edebilecek.

Serbest fonların yatırımcı sayılarına ilişkin kurallarda da değişikliğe gidiliyor. Çok düşük sayıda yatırımcıya sahip fonların mevcut yatırımcı yapısını veya fon statüsünü değiştirmesini gerektirebilecek yeni hükümler uygulanacak.

Portföy Yönetim Şirketlerine 2027’de Yeni Sermaye Şartı

SPK düzenlemesinin bir başka önemli ayağını portföy yönetim şirketlerinin sahip olması gereken asgari sermaye tutarları oluşturuyor.


2027 yılından itibaren:

  • Geniş yetkili portföy yönetim şirketleri için asgari sermaye 500 milyon TL,
  • Faaliyetleri sınırlı portföy yönetim şirketleri için asgari sermaye 250 milyon TL olacak.

Böylece portföy yönetim sektöründe faaliyet gösteren şirketler açısından sermaye yeterliliği şartları da yükseltilmiş olacak.

Borsa Dışında Hisse Satışına Yeni Sınır

Yeni düzenlemeler yalnızca yatırım fonlarıyla sınırlı değil. Borsada işlem gören şirketlerin paylarının Borsa dışında satışına ilişkin yeni sınırlar da getirildi.

Buna göre fiili dolaşım oranı yüzde 50’nin üzerinde olan şirketlerde, ortakların 12 aylık dönem içerisinde Borsa dışında satabilecekleri pay miktarı şirket paylarının yüzde 2’sini aşamayacak.

Fiili dolaşım oranı yüzde 50 ve altında olan şirketlerde ise bu sınır yüzde 4 olarak uygulanacak.

Söz konusu sınırlamalar; özel emir, TSP ve virman/devir yoluyla gerçekleştirilen işlemleri de kapsayacak. Belirlenen oranların üzerinde Borsa dışı satış yapmak isteyenlerin SPK’dan onay alması gerekecek.

Ayrıca 29 Ağustos 2026 tarihinden önce gerçekleştirilen Borsa dışı satışlar, yeni düzenlemedeki 12 aylık satış limitinin hesaplanmasına dahil edilmeyecek.

Yeni kurallar özellikle serbest fonların hisse yoğunlaşmaları, fonların şeffaflığı, portföy yönetim şirketlerinin mali yapısı ve Borsa dışındaki büyük pay devirleri açısından sermaye piyasalarında önemli değişiklikler getiriyor.

Muhabir: Haber Merkezi