Yüz binlerce çalışanın emeklilik hesabını doğrudan etkileyecek kritik bir düzenleme için düğmeye basıldı.
Nüfus Politikaları Kurulu gündemine taşınan yeni çalışma, yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan sözleşmeli personelin emeklilik primlerindeki kaybı ortadan kaldırmayı hedefliyor. İlgili bakanlıkların prensipte uzlaştığı düzenlemenin kanun teklifine dönüştürülerek TBMM'ye sunulması bekleniyor.
Memur ve İşçide Var, Sözleşmeli Personelde Yoktu
Mevcut mevzuatta çocuk sahibi olan anne veya baba yarı zamanlı çalışmayı tercih ettiğinde çalışma süresiyle birlikte maaşı ve SGK primleri de yarı yarıya düşüyor.
Kadrolu memurlar ve 4/A'lı işçiler, yarı zamanlı çalıştıkları dönemde oluşan eksik prim günlerini sonradan borçlanarak tamamlayabiliyor. Ancak kamuda görev yapan 400 binin üzerindeki sözleşmeli personel bu haktan yararlanamıyor ve emeklilik sürecinde kalıcı prim kaybı yaşıyordu.
Yeni Düzenleme Neleri Değiştirecek?
Çalışmanın yasalaşmasıyla birlikte sözleşmeli personel ile kadrolu çalışanlar arasındaki bu eşitsizlik giderilecek.
Prim Borçlanması Hakkı: Yarı zamanlı çalışan sözleşmeli personele prim borçlanması imkanı tanınacak.
Eksik Gün Telafisi: Yarım çalışılan aylarda oluşan SGK gün kayıpları, sonradan ödeme yapılarak tamamlanabilecek.
Emeklilik Yaşı Düşmeyecek: Çalışanlar, ebeveynlik izni ve yarı zamanlı çalışma nedeniyle emeklilik tarihlerini ertelemek zorunda kalmayacak.
400 Binden Fazla Çalışanı İlgilendiriyor
Halihazırda yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanan 22 bin civarında çalışan bulunsa da yeni adım, kamudaki 400 binden fazla sözleşmeli personelin tamamının gelecekteki emeklilik haklarını koruma altına alacak. Taslağın kısa süre içerisinde TBMM gündemine gelerek yasalaşması öngörülüyor.





