Pasifik'te Hareketli Dakikalar: Tonga'da 5.4 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem!

Dünyanın sismik açıdan en aktif bölgelerinden biri olan "Ateş Çemberi" hattında yeni bir sarsıntı kaydedildi. 22 Şubat 2026 Pazar günü, Pasifik ada ülkesi Tonga'nın Houma şehri açıklarında 5.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, bölge genelinde kısa süreli paniğe neden olurken, yerin oldukça derininde gerçekleşmesi dikkat çekti.


Depremin Merkezi ve Detayları

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) tarafından paylaşılan verilere göre deprem; Tonga'nın Houma şehrinin yaklaşık 183 kilometre güneybatısında gerçekleşti. Türkiye saati ile 11:45 sularında kaydedilen sarsıntının koordinatları ise 22.135°S ve 176.739°W olarak belirlendi.


174,6 Kilometre Derinlikte Gerçekleşti

Depremin en dikkat çekici özelliği ise yer kabuğunun 174,6 kilometre altında yani "orta derinlikte" meydana gelmiş olması. Uzmanlar, bu derinlikteki depremlerin genellikle yüzeyde daha az hasara yol açtığını ancak geniş bir alanda hissedilebileceğini belirtiyor.


Tsunami Tehlikesi Var mı?

Haberin yayınlandığı ilk dakikalar itibarıyla Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nden herhangi bir tsunami (dev dalga) uyarısı gelmedi. Bölgedeki yerel yetkililer, sarsıntının ardından kıyı şeritlerinde olağan dışı bir durum gözlemlenmediğini bildirdi.

Muhabir: Haber Merkezi