Büyük Okyanus’un güneyinde yer alan ve sismik hareketliliğin en yoğun yaşandığı bölgelerin başında gelen Tonga Krallığı açıklarında orta şiddette bir deprem kaydedildi.

Pasifik Ateş Çemberi üzerindeki adalar ülkesi, gece yarısı yaşanan sarsıntıyla sarsıldı.


Yerin 286 Kilometre Derinliğinde Meydana Geldi

Küresel deprem izleme ağlarından alınan anlık sismik verilere göre, Tonga açıklarında yaşanan depremin büyüklüğü 4.5 olarak ölçüldü. Depremin odak noktası yer kabuğunun oldukça altında, 286.1 kilometre derinlikte (derin odaklı) olarak tespit edildi.

Bu denli derin odaklı sarsıntılar, sismik dalgaların enerjisini yeryüzüne ulaşana kadar geniş bir alana yayması sebebiyle yüzeyde yıkıcı bir etki yaratmıyor. Bu nedenle adadaki yerleşim birimlerinde herhangi bir tsunami uyarısı yapılmadı.


Merkez Üssü Nuku‘alofa ve Neiafu Açıkları

Koordinatları 18.49 Güney ve 175.80 Batı olarak belirlenen okyanus depreminin, bölgedeki kritik merkezlere olan mesafeleri şu şekilde paylaşıldı:

  • Neiafu şehrinin 193 kilometre batısı
  • Tonga'nın başkenti Nuku‘alofa'nın 301 kilometre kuzey-kuzeybatısı

Söz konusu sarsıntının, Avustralya ve Pasifik tektonik levhalarının sınırında yer alan bölge için olağan bir jeolojik hareketlilik olduğu aktarıldı. İlk sismik raporlara göre deprem kaynaklı herhangi bir can veya mal kaybı bildirilmedi.

Muhabir: Haber Merkezi