Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, geleneksel dayanışma kültürüyle sürdürülen imece geleneği bu kez tarhana hazırlığında hayat buldu.
Kırsal mahallelerde bir araya gelen kadınlar, yoğurt, biber, domates ve un karışımıyla yoğurdukları tarhana hamurunu güneşte kurutarak kışa hazırlanıyor.
🌞 Güneşte Kuruyan Gelenek: Tarhana
Sındırgı’nın köylerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da tarhana zamanı başladı.
Kadınlar sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek imece usulüyle hamuru yoğuruyor, ardından geniş bezlerin üzerine sererek gün boyu güneşte kurutuyor.
Tarhana yapımı yalnızca bir kış hazırlığı değil, aynı zamanda komşuluk ve paylaşımın simgesi haline gelmiş durumda.
💬 “El Birliğiyle, Doğal ve Katkısız”
Tarhana yapan kadınlardan Selma Yalçın, her yıl bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerle tarhana hazırladıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Biberimizi, domatesimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Yoğurdumuzu da köyde mayalıyoruz. Her şey doğal, hiçbir katkı yok. El birliğiyle yaptığımız bu tarhana hem çok lezzetli hem de bizi bir araya getiriyor.”
🏡 Yerel Kültürün Lezzetli Mirası
Sındırgı Belediyesi de ilçede geleneksel üretim yöntemlerinin yaşatılması için köy kadınlarına destek veriyor.
Kış hazırlıkları kapsamında yapılan tarhana, sadece sofraları değil, Sındırgı’nın kültürel belleğini de besliyor.