Sındırgı depremlerinin üzerinden bir yıl geçti: Yıkımın ardından yeniden yapılanma
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi, 10 Ağustos ve 27 Ekim 2025’te meydana gelen iki büyük depremle sarsıldı. Her ikisi de 6,1 büyüklüğünde kaydedilen depremler, ilçede ve çevre yerleşimlerde ağır hasara, yıkıma ve barınma sorunlarına yol açtı. Aradan geçen bir yılda enkaz kaldırma, hasar tespiti, kontrollü yıkım ve yeni konutların inşası sürecinde önemli aşamalar kaydedildi. Şimdi gözler, depremzedelerin yeni evlerine yerleşmesine ve Sındırgı’nın gelecekteki yapılaşmasının nasıl şekilleneceğine çevrildi.
Balıkesir’in deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatan Sındırgı depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. İlçede 10 Ağustos 2025’te başlayan sismik hareketlilik, 27 Ekim’de meydana gelen ikinci büyük depremle yeniden ağır bir tablo ortaya çıkardı. Binlerce binanın incelendiği, hasarlı yapıların boşaltıldığı ve yıkım çalışmalarının yürütüldüğü süreçte, bölge halkı bir yandan artçı sarsıntıların tedirginliğini yaşarken diğer yandan barınma ve yeniden yerleşme mücadelesi verdi.
İlk depremin ardından başlatılan hasar tespit ve yeniden inşa çalışmaları, ikinci büyük depremle birlikte yeni bir boyut kazandı. İlçenin merkezinde ve kırsal mahallelerinde hasar gören yapılar yeniden incelendi; ağır hasarlı binaların yıkımı, enkazların kaldırılması ve geçici barınma alanlarının hazırlanması için çalışmalar yürütüldü.
SINDIRGI’YI SARSAN İKİ BÜYÜK DEPREM
Sındırgı’da ilk büyük deprem, 10 Ağustos 2025 Pazar günü saat 19.53’te meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 6,1 olarak açıkladı. Deprem, Balıkesir başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. İlçede ve yakın yerleşimlerde yapı hasarları oluşurken sarsıntının ardından binlerce artçı deprem kaydedildi.
AFAD’ın 3 Ekim 2025’te yayımladığı rapora göre, 28 Eylül saat 00.00’a kadar bölgede büyüklükleri 0,6 ile 4,9 arasında değişen 11 bin 10 artçı deprem meydana geldi. Bunların 44’ü 4 ile 5 büyüklüğü arasındaydı.
İlçedeki ikinci büyük deprem ise 27 Ekim 2025 Pazartesi günü saat 22.48’de yaşandı. AFAD’ın büyüklüğünü 6,1 olarak duyurduğu sarsıntı, daha önce hasar gören binaların yeniden değerlendirilmesini ve hasar tespit çalışmalarının genişletilmesini gerektirdi. Böylece Sındırgı, yaklaşık iki buçuk ay içinde ikinci kez büyük bir depremle karşı karşıya kaldı.
HASAR TESPİTİ: BİNLERCE BİNA İNCELENDİ
27 Ekim depreminin ardından ilçede kapsamlı hasar tespit çalışması başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, 500 personel ve 250 ekiple sahada görev yaptı. İlk günlerde 23 bin binanın taranması planlanırken, incelemelerde yapıların yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı veya hasarsız olduğu belirlendi.
Bakan Murat Kurum, 1 Kasım 2025’te hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Bakanlığın verilerine göre, ikinci büyük depremin ardından ilçede 32 bin bağımsız bölüm yeniden incelendi. Bunların 607’si konut, 93’ü iş yeri olmak üzere toplam 760 bağımsız bölümün hasarlı olduğu bildirildi.
Hasar tespit çalışmaları, iki depremin toplam etkisinin ortaya çıkarılması ve hak sahiplerinin belirlenmesi açısından önemli bir aşama oldu.
YIKILAN BİNALARIN ENKAZI KALDIRILDI
Depremlerin ardından Sındırgı ilçe merkezinde yıkılan yapıların enkazları kaldırıldı. Ağır hasarlı binalarda ise kontrollü yıkım çalışmaları yürütüldü.
Balıkesir, Akhisar ve İbiler caddelerinde bulunan, 2 ila 5 katlı toplam 9 ağır hasarlı bina ile 2 metruk binanın kontrollü yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım öncesinde yapılardan beton örnekleri alındı; inceleme ve belgeleme işlemlerinin ardından enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı.
İlçe merkezindeki çalışmaların yanı sıra kırsal mahallelerde de hasarlı yapıların durumu değerlendirildi. Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla geçici çözümler devreye sokuldu.
KONTEYNER KENTTEN KALICI KONUTLARA
Deprem sonrası barınma ihtiyacının karşılanması için Yağcıbedir Mahallesi’ndeki Orman Deposu alanında konteyner kent çalışması başlatıldı. İlk etapta 10 dönümlük alanda 100 konteyner kurulması planlandı. Altyapı, elektrik, su ve ortak yaşam alanlarının hazırlanmasının ardından hak sahiplerine geçici barınma imkânı sunuldu. Kırsal mahallelerde de konteyner kurulumu çalışmaları yürütüldü.
Geçici barınma çözümlerinin ardından kalıcı konutların yapımına geçildi. TOKİ koordinasyonunda yürütülen projeler, Sındırgı merkezinin yanı sıra kırsal yerleşimleri de kapsadı. Çavdaroğlu Mahallesi, Bigadiç ve Sındırgı’nın köylerinde konut, köy evi, iş yeri ve ahırların inşasına başlandı.
BİR YILDA 1.180 BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN İNŞASI
Deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinin en önemli başlıklarından biri kalıcı konutlar oldu.
18 Haziran 2026’da yayımlanan bilgilere göre, Sındırgı ve çevresinde depremden etkilenen vatandaşlar için 1.121’i konut olmak üzere toplam 1.180 bağımsız bölümün inşası tamamlanma aşamasına geldi. Projede 385 köy evi, 736 afet konutu, 36 iş yeri ve 23 ahır yer aldı.
Sürecin bir sonraki önemli aşaması 10 Ağustos 2026’da yaşandı. TOKİ ve AFAD iş birliğiyle tamamlanan 305 konut ve 1 iş yerinin hak sahipleri kura çekimiyle belirlendi. Bu konutların 160’ı Sındırgı ilçe merkezinde, 145’i ise dört kırsal yerleşimde bulunuyor. Kırsal dağılımda Alacaatlı’ya 48, Gölcük’e 45, Osmanlı’ya 28 ve Kertil’e 24 konut ayrıldı. Alacaatlı’daki projede ayrıca 1 iş yeri bulunuyor.
Bu gelişmeler, bir yıl önce yaşanan depremlerin ardından kalıcı barınma konusunda önemli ilerleme sağlandığını gösteriyor. Bununla birlikte, inşaatların tamamlanması, kura çekilmesi ve konutların fiilen teslim edilmesi farklı aşamalar. Hak sahiplerinin yeni evlerine yerleşme sürecinin tamamlanması, yeniden yapılanmanın sahadaki sonucunu ortaya koyacak.
SINDIRGI’DA YENİDEN YAPILAŞMA VE İMAR GÜNDEMİ
Deprem sonrasında Sındırgı için en önemli konulardan biri, yıkılan yapıların yerine yenilerinin yapılmasının ötesinde, ilçenin gelecekte nasıl yapılaşacağı oldu.
Deprem konutları ve köy evleri TOKİ koordinasyonunda inşa edilirken, yeni yapılaşmanın imar planları, zemin koşulları, yapı güvenliği ve yerleşim alanlarının geleceğiyle birlikte ele alınması gerekiyor. Özellikle ilçe merkezinde ağır hasar gören ve yıkılan yapıların bulunduğu alanlarda yeniden inşa sürecinin hangi planlama kararlarıyla ilerleyeceği önem taşıyor.
Ancak mevcut kaynaklarda, Sındırgı ilçe merkezine ilişkin yeni imar planlarının hangi tarihte onaylandığını, hangi bölgelerde kat yüksekliği veya kullanım kararlarının değiştirildiğini ve plan değişikliklerinin kapsamını doğrulayacak ayrıntılı bir resmî belgeye ulaşılmıyor. Bu nedenle ilçede kapsamlı bir imar revizyonunun tamamlandığını söylemek için belediye meclisi kararları, onaylı planlar ve ilgili kurumların açıklamalarının ayrıca incelenmesi gerekiyor.
Yeniden yapılanma sürecinin kalıcı başarısı, kaç konut inşa edildiği kadar bu yapıların hangi zeminlerde, hangi teknik standartlarla ve nasıl bir şehircilik anlayışıyla yapıldığıyla da ilgili. Sındırgı’da deprem güvenliği, mevcut yapı stokunun durumu, kırsal mahallelerdeki ihtiyaçlar ve ilçe merkezinin gelecekteki gelişimi önümüzdeki dönemin temel başlıkları arasında yer alacak.
BİR YILIN ARDINDAN SINDIRGI
10 Ağustos ve 27 Ekim 2025 depremleri, Sındırgı’da aynı yıl içinde iki kez büyük yıkım ve hasar riskiyle yüzleşilmesine neden oldu. Hasar tespitleri yapıldı, enkazlar kaldırıldı, ağır hasarlı yapılar yıkıldı ve kalıcı konutların inşasına geçildi.
Bir yılın sonunda ortaya çıkan tablo, afet sonrasındaki müdahale ve yeniden inşa çalışmalarında önemli aşamalar kaydedildiğini gösteriyor. Şimdi asıl beklenti, hak sahiplerinin güvenli konutlarına yerleşmesi, hasarlı yapıların oluşturduğu risklerin ortadan kaldırılması ve ilçenin yeni yapılaşma sürecinin bilimsel veriler ile güncel imar kararları doğrultusunda ilerlemesi.
Sındırgı için deprem takviminde iki büyük sarsıntının tarihi geride kaldı. İlçenin önündeki en önemli sınav ise bundan sonra: Yalnızca yıkılan binaları yeniden yapmak değil, gelecekteki depremlere karşı daha güvenli bir Sındırgı oluşturmak.





